Rood met witte stippen
De herfstperiode breekt aan. Het wordt kouder, natter en guur weer. Desalniettemin laat de natuur weer prachtige aspecten zien.
- Column
- Topic Heumen en Mook-Middelaar
- Deel dit artikel
De herfstperiode breekt aan. Het wordt kouder, natter en guur weer. Desalniettemin laat de natuur weer prachtige aspecten zien.
Zo komen er wintergasten logeren, staat het bos vol met paddenstoelen en is de verkleuring van het blad zichtbaar. Kortom, er is zelfs in de herfst genoeg te ontdekken en te zien in natuur. Ondanks het weer, zeker de moeite waard.
De herfst is weer aangebroken. De bladeren verkleuren, werkelijk prachtig om te zien. Al die kleuren, geel, oranje en rood. Waarna ze uiteindelijk vallen, maar wat gebeurt er met de afgevallen bladeren? Sommige, zoals die van de eik en de beuk blijven jaar in jaar uit op de bosbodem liggen en vormen lagen tot wel een halve meter dik. Andere vergaan spoedig. Dit vergaan komt er meestal op neer dat ze opgegeten worden door dieren of door planten. Slakken en wormen ruimen ieder jaar miljoenen kilogrammen bladeren op, maar de werkzaamste opruimers, dat zijn wel de bacteriën en de paddenstoelen. Waarschijnlijk de bekendste is die rode met witte stippen, de Vliegenzwam, maar er zijn nog veel meer soorten zwammen die tijdens de herfstperiode zich laten zien en ervoor zorgen dat al het gevallen blad wordt opgeruimd.
Maar er gebeurt meer in de herfstperiode. Nog voordat de dag en nacht even lang zijn, is het trekken van de vogels begonnen. Weg uit ons koude en natte kikkerlandje op zoek naar de warmte. Ondanks dat er een boel vertrekken komen er ook soorten vanuit Scandinavië naar Nederland. De Keep is hier een voorbeeld van, deze is te vinden in beukenlanen waar hij samen optrekt met de vinken opzoek naar beukennootjes.
Lieke de Grunt
Boswachter Communicatie en Beleven – Natuurmonumenten