Van vieze luiers naar frisse winst in Heumen

Gratis scheiden van luiers en incontinentiemateriaal

Gratis scheiden van luiers en incontinentiemateriaal

Gemeente Heumen, Gemeente Mook en Middelaar en Dar zorgen graag samen met inwoners voor minder restafval. Hoe beter het afval wordt gescheiden, hoe minder we overhouden. Inwoners van deze gemeenten scheiden hun afval al heel goed, maar ze kunnen het nog verder verbeteren met het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal. Zo kunnen we meer afval gebruiken als grondstof.

Als startsein nam wethouder René Waas van de gemeente Heumen en inwoner Colette van Nistelrooij de inzamelcontainer bij Malderburch in gebruik. Wethouder René Waas: “De gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal zorgt ervoor dat we minder restafval overhouden en meer afval als grondstof kunnen gebruiken. Thuis levert het ook voordelen op. Bijvoorbeeld geen stank meer in huis doordat je zelf bepaalt wanneer je een volle zak naar de container brengt. Ook bespaart het inwoners geld omdat de restafvalzak minder snel vol zit zonder luiers en incontinentiemateriaal.” Colette van Nistelrooij: “Ik denk dat het scheiden van luiers mij zo’n vier tot vijf zakken restafval per maand bespaart. Ik wandel iedere dag wel een rondje. Dus ik ben ook heel makkelijk van mijn volle luierzak af.”

Zakken en luiercontainer
Voor het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal gebruiken inwoners speciale zakken. Deze kunnen zij op verschillende locaties gratis ophalen. Bijvoorbeeld bij huisartspraktijken en apotheken. In de luierzakken mogen gebruikte luiers van baby’s en kinderen en gebruikt incontinentiemateriaal. Volle luierzakken brengen inwoners naar een speciale container. Deze staan in de gemeente Heumen op verschillende plekken in de openbare ruimte en op de milieustraat. Inwoners bepalen zelf wanneer ze een volle luierzak naar de container brengen.

Afval als grondstof
Afvalenergiecentrale ARN in Weurt maakt plastic korrels van het plastic in de luiers en het incontinentiemateriaal. Van deze korrels kunnen producenten nieuwe plastic producten maken. Bijvoorbeeld autobumpers en plastic straatmeubels. Ook wordt er energie gewonnen uit urine en ontlasting die vrijkomen. Een win-win situatie dus! Zo gebruiken we meer afval als grondstof. En wordt de hoeveelheid restafval nog minder. Vieze luiers, frisse winst dus!

Vanaf 15 december 2021 gaat in de gemeente Mook en Middelaar het scheiden van luiers en incontinentiemateriaal van start.

Meer weten?

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring