Coffee table book Toonen-Wientjens

Het moest er een keer van komen, een fotoboek met het werk van fotografen Hans Toonen en Hans Wientjens. Deze wereldwijd bekende fotografen hebben ontelbare glamour en classy foto’s van topmodellen en bekende Nederlanders op hun naam staan.

Het moest er een keer van komen, een fotoboek met het werk van fotografen Hans Toonen en Hans Wientjens. Deze wereldwijd bekende fotografen hebben ontelbare glamour en classy foto’s van topmodellen en bekende Nederlanders op hun naam staan.

In een prachtig vormgegeven coffee table book hebben zij tweehonderd van hun mooiste foto’s gebundeld. Topic ging in gesprek met ‘The Guys With The Same Name’.

In hun geboortedorp Boxmeer spreek ik af met Hans Toonen en Hans Wientjens. Ik ben zenuwachtig, het zijn niet de minsten met wie ik afgesproken heb. Toonen en Wientjens fotograferen voor tijdschriften als FHM, Panorama en Playboy. Tatjana Simic, Angela Schijf, Silvie Meis, Birgit Schuurman, Bridget Maasland, Ilse de Lange en Ben Cramer verschenen al eens voor hun lens. Daarnaast verrichten zij onder hun alter ego ‘The Guys With The Same Name’ art fotografie. Hun foto’s hingen al in de Krause Gallery, New York en bij COBRA Art in Amsterdam en Rotterdam. Dat bedoel ik, een curriculum vitae waar je u tegen zegt.

Direct blijkt dat mijn zenuwen voor niets zijn geweest. Twee uitgesproken, open en gezellige mannen nemen plaats bij me aan tafel. Ze maken elkaars zinnen af en vullen elkaar aan. Al dertig jaar werkt dit fotografenduo samen vanuit hun studio in Arnhem of op locatie in binnen- en buitenland, ieder met hun eigen kwaliteiten, maar wel met dezelfde gedrevenheid. Toonen stuurt modellen aan, Wientjens zorgt voor een relaxte sfeer, het licht en de fotobewerking.

Benieuwd ben ik naar de start van hun samenwerking. Wientjens: “We zijn ooit begonnen met het maken van een albumhoes voor Doe Maar, 4US. Later kwamen tijdschriften steeds vaker met opdrachten.” Toonen: “Het lukte ons alles uit de fotografie te halen en de ideeën die we in ons hoofd hadden vorm te geven in een perfecte foto.”

Buiten hun fotowerk om geven Toonen en Wientjens regelmatig lezingen en workshops. “Al vaker hadden we hierbij een boek gemist om ons werk te kunnen presenteren.” Toen corona de wereld in zijn greep kreeg was fotograferen in volle studio’s onmogelijk, waardoor tijd ontstond in beide agenda’s. “Hét moment om ideeën rondom een boek waar te maken”, vertelt Wientjens. “In ons archief zochten we naar gave foto’s.” Toonen: “Hier hebben we veel tijd voor uitgetrokken, we wilden eigentijdse, classy en glamourous foto’s kiezen. En ook al kent men ons als de Playboyfotografen, het moest, behalve stijlvol naakt, geen bloot-boek worden!”

Een artdirector hielp bij de opmaak van het tweehonderd pagina’s tellend boek genaamd ‘Hans Toonen + Hans Wientjens, Photos’. Dit resulteerde in een prachtig vormgegeven, hardcover coffee table book van dertig bij dertig centimeter, met foto’s van modellenen BN’ers. “Voormalig Playboy hoofdredacteur Jan Heemskerk schreef met veel humor een voorwoord. We zijn trots op het resultaat, het is een mooi document van een selectie van ons werk en een musthave - en dit is geen verkooppraatje - als je van fotografie houdt. Ons hart ligt bij mooie, artistieke foto’s maken, dat zie je hierin terug.”

‘Hans Toonen + Hans Wientjens, Photos’ is te bestellen via

www.toonen-wientjens.com

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring