De BeestenBende Cuijk

De BeestenBende is een club voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Zij helpen bij het schoonhouden van hun buurt, samen met vrienden en vriendinnen. Een uurtje per maand gaan zij eropuit onder begeleiding van volwassenen om ervoor te zorgen dat hun buurt geen beestenbende wordt. Topic gaat met een groep helden uit Cuijk op pad.

De BeestenBende is een club voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Zij helpen bij het schoonhouden van hun buurt, samen met vrienden en vriendinnen. Een uurtje per maand gaan zij eropuit onder begeleiding van volwassenen om ervoor te zorgen dat hun buurt geen beestenbende wordt. Topic gaat met een groep helden uit Cuijk op pad.

Eén voor een komen ze naar het speelveldje bij het Cuijkse Mariënweerd, de kids van De BeestenBende. Ze zijn te herkennen aan hun opvallende stoere BeestenBende-outfit. Een felgeel hesje, een bijpassende pet en een knijper. Dimitry, Guusje, Maryenne, Lois, Cas, Isa, Job, Max, Luuk en Lotte zijn de helden van vandaag. Allemaal zitten ze op Cuijkse basisschool De Nienekes. Zij worden begeleid door diverse ouders.

Ik ben benieuwd hoe hun BeestenBende avontuur is begonnen. Maryenne (9) vertelt: “Op school kwamen mensen van De BeestenBende uitleggen wat het allemaal was. Ik ben er toen samen met iemand uit de klas bijgegaan. Ik vind het leuk en het is fijn voor het milieu!” Voordat we vertrekken worden de veiligheidsregels met de kinderen besproken. “We rapen geen glas op wat stuk is. Geen spuiten en als je iets ziet waarvan je denkt dat het gevaarlijk is, dan roep je een ouder.” De kids staan te popelen om aan de slag te gaan. Direct zijn ze gefocust op het zwerfafval in de bermen. “Dit kunnen we echt niet laten liggen voor de diertjes,” zegt Lois. “Het kan dat een eekhoorntje het opeet en dat is zielig.” Dimitry (7) is het met haar eens: “Ik vind dit belangrijk om te doen, omdat het leven van dieren ook belangrijk is.”

De ouders staan klaar met vuilniszakken. Vader Bas: “Dit is een stukje bewustwording voor de jeugd. Het is goed dat ze ermee opgroeien dat het ‘uncool’ is dat je er een zooi van maakt.” Zooi ligt er inderdaad genoeg: sigarettenpeuken, lege blikjes, verpakkingen, fietsonderdelen, een bal, snoeppapiertjes, sigarettenpakjes, een sok, een vieze onderbroek, (“Nu nog een blouse,” grapt Bas, “dan is mijn outfit compleet, ik zoek iets in maat L.”) en zelfs een gourmetstel. Maryenne: “Het vieste wat ik ooit heb gevonden is een poepluier!” Isa (9) is druk speurend naar afval in de struiken. “Ik vind het leuk om dingetjes te zoeken en eruit te halen met de knijper. Het is belangrijk.”

De zakken raken steeds voller. Ondanks de regen blijven de kinderen actief afval rapen. Een moeder belooft haar kinderen warme chocomel bij thuiskomst. Ook De BeestenBende beloont deze kinderen voor hun inzet. Verdeeld over het schooljaar worden exclusieve evenementen georganiseerd waar de kinderen gratis aan kunnen deelnemen. Jaarlijks is er zelfs De Grote BeestenBende-dag in het Dolfinarium.

De kinderen hoeven niet per se hun BeestenBende-outfit aan te hebben om zwerfafval te rapen. “Ook als we naar de winkel lopen, rapen ze rotzooi op. Het is een soort verslaving geworden,” aldus een moeder.

Terugkomend bij het speelveldje zijn alle zakken zo goed als gevuld. Voldaan keert iedereen weer huiswaarts. Wat zouden we zijn zonder De BeestenBende!

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring