De broertjes van Oranje-Nassau achterna naar de Mookerhei
Met de Sint Jansberg, de stuwwal, de Mookerplas en jachthavens is Plasmolen een waar paradijs voor toeristen, natuurliefhebbers en levensgenieters. Ik schaar mezelf hieronder en besluit een kenner van de omgeving om hulp te vragen hoe ik deze toeristische parel kan ontdekken.
- Topic Heumen en Mook-Middelaar
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Met de Sint Jansberg, de stuwwal, de Mookerplas en jachthavens is Plasmolen een waar paradijs voor toeristen, natuurliefhebbers en levensgenieters. Ik schaar mezelf hieronder en besluit een kenner van de omgeving om hulp te vragen hoe ik deze toeristische parel kan ontdekken.
Hoe kun je een gebied beter ontdekken dan wandelend? Met deze gedachte trek ik Theo van Brunschot aan de jas. Theo kwam vijfentwintig jaar geleden in Plasmolen wonen en dook in de geschiedenis van zijn woonomgeving. Theo: “Hoe meer ik me hierin verdiepte, hoe meer ik geboeid werd door de geschiedenis. Mijn verzamelde kennis wilde ik delen, en kwam op het idee wandelroutes te maken en daarmee de verhalen van de omgeving te vertellen. Wandelen met verhalen dus.” Elke laatste zondag van de maand, van april tot en met oktober gaat Theo op pad met wandelaars. Iedere maand is er een andere route met een ander verhaal. “We zijn zo’n tweeënhalf uur onderweg. Elke vijfhonderd meter stoppen we, zodat ik een verhaal kan vertellen. Dit doe ik nu tien jaar met veel plezier, er is nog altijd veel interesse; mensen luisteren geboeid.”
Gezonde inspanning gecombineerd met leerzame ontspanning
Vandaag ga ik de route ‘De broertjes van Oranje-Nassau achterna naar de Mookerhei’ wandelen, een van de verhalenroutes van Theo. Mijn tien kilometer lange wandelavontuur start bij de ingang van natuurgebied Sint Jansberg. Direct staat er een verhaal van Theo voor me klaar over de ontstaansgeschiedenis van de stuwwal. Ik ben nog maar net begonnen en nu al onder de indruk, het is hier prachtig. Na een klim over een steile trap, zie ik de contouren van de Romeinse Villa, waar Theo natuurlijk ook een verhaal over vertelt. Een waar paradijsje ontdek ik bij mijn vierde etappe, een kunstmatige dam en daarachter een opgestuwde vijver, het Groene Water. Prachtig, ik blijf even staan voor een verhaal, foto en genietmoment. Het zesde verhaal wijst me op de prachtig glooiende, groene weiden, waar zich ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een tragedie afspeelde.
De Mookerhei
Op een bankje rust ik even uit. Na een leuke, spontane ontmoeting met medewandelaars loop ik verder, want ik zie uit naar mijn volgende stop: de Mookerhei, waar ik volgens de naamgeving van deze wandelroute de broertjes van Oranje-Nassau achterna ga. De broertjes tref ik uiteraard niet, maar wel een kudde Schotse Hooglanders die rustig in de zon liggen. Op deze plek vond in 1574 de Slag op de Mookerhei plaats, waar Theo natuurlijk een verhaal over paraat heeft. Langzaamaan bereik ik de tiende en laatste etappe van de route. Drie uur lang heb ik me kostelijk vermaakt, deze route heeft voor mij alles waaraan een fijne wandelroute moet voldoen. Maar dan echt. Heerlijk.
Wil je aansluiten op de laatste zondag van de maand voor een verhaal van Theo? Deze vertrekt vanaf Witteweg 10 in Plasmolen om 11.00 uur. Kosten zijn 4 euro per persoon. Aanmelden hoeft niet, mag wel: T_vanbrunschot@hotmail.com 06-20177917. Het gaat altijd door, ongeacht de weersomstandigheden.