“De essentie is aandacht!”

De Wende Overasselt

De Wende Overasselt

Drie generaties die samenleven, werken en spelen op een prachtige plek midden in de natuur, dat is het drieklankconcept van de Wende in Overasselt. Met een woonzorg voor ouderen, een werkgemeenschap en een kinderdagverblijf komen drie afzonderlijke zorgelementen samen.

“Hier wordt zorg geboden, zoals zorg hoort te zijn. Er wordt naar de mens zelf gekeken”, zegt woonzorgbegeleider Monique Thijssen, sinds twee jaar werkzaam bij de Wende. “Het gaat hier om basale dingen,” volgens begeleidster werkgemeenschap Monique van Haasteren, “dat geeft plezier en versterkt vertrouwen. Het is mooi te zien dat mensen dingen doen die ze van zichzelf niet verwachten. Je maakt hier deel uit van processen.”

Drieklankconcept
Initiatiefneemster en eigenaresse van de Wende is Wietske Jetten, van huis uit kunstzinnig therapeute. De aanleiding voor het oprichten van de Wende was de situatie rondom haar moeder. Zij leed aan dementie, het was moeilijk een geschikte plek te vinden waar ze kon wonen toen de zorg voor haar thuis te zwaar werd. Wietske: “De drukte van een grote instelling was niets voor mijn moeder. Het zette me aan het denken. Een plek waar mijn moeder zich op haar gemak zou voelen, waar zou die aan moeten voldoen? Veel licht en ruimte is een voorwaarde en het zou mooi zijn als ze onderdeel zou zijn van een stukje van een gemeenschap. Als er drie generaties, kinderen, jongvolwassenen en ouderen, op één plek zouden kunnen verblijven, zou dat geweldig zijn. Iets kunnen betekenen voor elkaar, samen gebruik maken van de mogelijkheden, maar ieder wel een eigen plek hebben. Dat leek me ideaal! Ik noemde het een drieklankconcept.” Haar gedachten werden omgezet in een ondernemingsplan dat Wietske zelf wilde uitvoeren.

Perfecte locatie
De perfecte locatie voor haar visie op zorg vond Wietske in de oude boerderij aan de Schatkuilsestraat 1 in Overasselt. Na een grondige verbouwing opende in 2012 de deuren van woonzorg de Wende. In 2015 kwam daar een werkgemeenschap bij en in 2023 is kinderdagverblijf Het Elfenbankje, gerund door dochter Sanne, geopend. Dit maakt het drieklankconcept dat Wietske voor ogen had compleet. Zes bewoners met een psychogeriatrische zorgvraag kunnen op de Wende genieten van hun oude dag. Monique Thijssen: “Zowel overdag als in de avond zijn er twee collega’s aanwezig om zorg te bieden aan de bewoners. ’s Nachts is er een slaapdienst. Elke bewoner is uniek en heeft een eigen dagritme. Ze houden zoveel mogelijk zelf de regie, je mag hier mens blijven. We houden samen een groot gezin draaiende. De bewoners worden betrokken bij huishoudelijke klusjes, eten koken en de tuin verzorgen. Luisteren naar de wensen van de bewoners vinden we belangrijk. Ze gaven bijvoorbeeld aan graag kippen te willen. In de tuin is een kippenhok gemaakt, waar een stel kippen rondscharrelen. De bewoners halen de eieren uit die ze vers op hun bord krijgen. Wanneer er etensresten zijn brengen ze die naar de kippen. Het is belangrijk dat mensen gehoord worden en het gevoel hebben dat ze dingen doen die ertoe doen.”

De tuin als ontmoetingsplek
Rondom woonzorg de Wende ligt een natuurlijke tuin van bijna twee hectare groot met verharde wandelpaden. Diverse bankjes bieden gelegenheid om even te rusten en te genieten van het uitzicht op bijvoorbeeld de moestuin, een pluktuin, siertuin, een voedselbos in aanleg of de kleine boomgaard. Monique van Haasteren, begeleidster en verantwoordelijk voor de tuin: “Een van onze bewoners loopt elke zomerdag met de gieter op haar rollator door de tuin om bloemen water te geven. Wanneer ik haar dan zie lopen met een grote glimlach geeft dat voldoening. We gebruiken opbrengsten van de boomgaard en moestuin in eigen keuken, zo maken we zelf onze vruchtensapjes. De tuin is een ontmoetingsplek waar iedereen helpt die dat kan.” Wietske: “Wanneer iemand van betekenis is voor het geheel doet dat een mens goed, we zien mensen hier opbloeien. Bewoners die lijden aan dementie komen hier vaak ontredderd binnen, wij brengen ze terug naar de basis. Ze voelen dat we er voor ze zijn, vaak met kleine dingen die groots zijn. Dat ze hierbij ook nog midden in de natuur zijn is gezondmakend.”

Het Elfenbankje
Wanneer de Wende-bewoners uit het raam van hun woonkamer kijken, hebben ze uitzicht op de spelende kinderen van kinderdagverblijf Het Elfenbankje. Wietske: “Ook op deze plek kiezen we voor kleinschaligheid. Ieder kind krijgt waar behoefte aan is. De kinderen van het kinderdagverblijf hebben regelmatig contact met de ouderen.” “Je ziet de mensen dan direct opfleuren”, volgens Monique Thijssen. Kleinschaligheid is ook van toepassing op werkgemeenschap de Wende. In een sfeervol, ruim atelier wordt werk verzet door jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt of die bijvoorbeeld te kampen hebben met een burn-out. Wietske: “Daar leent deze plek zich, in verband met de rust die er heerst, ook voor. De tuin is een perfecte plek om het hoofd leeg te maken. Hier vinden ontwikkelingen plaats, zoals bij een van onze deelnemers die een betaalde werkplek heeft gevonden. Samenwerken met anderen is iets wat hier geleerd wordt en bijvoorbeeld ook iets als op tijd komen.” Monique van Haasteren: “De tuin is onze verbindende factor, we hebben zoveel ruimte. Plannen zijn er nog genoeg. Er komt een labyrint op het terrein en er is een voedselbos in aanleg. Het zou fijn zijn als we nog wat vrijwilligers konden toevoegen aan ons team, die willen helpen met het bijhouden van de tuin.”

Essentie is aandacht
Wanneer Wietske vertelt over de Wende twinkelen haar ogen. Dit is duidelijk wat ze voor ogen had toen ze op zoek was naar een geschikte woonplek voor haar moeder tien jaar geleden. “Zorgen voor de bewoners, de kinderen, de deelnemers van de werkgemeenschap, maar ook voor elkaar binnen ons geweldige team doen we samen. Zorgen gaat over er kunnen zijn voor iemand, oog hebben voor het unieke van de mens. De essentie is aandacht, dat doet een mens gewoon goed. Hier zien we letterlijk en figuurlijk dingen groeien.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring