De hobby van Piet en Toos Lichteveld

Hun hoogbejaarde leeftijd weerhoudt Piet en Toos Lichteveld uit Overloon er niet van om nog dagelijks met hun hobby bezig te zijn: sleutelen aan hun twee legervoertuigen en een naoorlogse jeep en ermee rijden.

Hun hoogbejaarde leeftijd weerhoudt Piet en Toos Lichteveld uit Overloon er niet van om nog dagelijks met hun hobby bezig te zijn: sleutelen aan hun twee legervoertuigen en een naoorlogse jeep en ermee rijden.

 “Vandaag ben ik nog naar een plaatsje achter Boxtel geweest,” vertelt de negentigjarige Piet Lichteveld, “daar heb ik nieuwe banden gehaald voor de Willys Jeep, die moet ik er nog opleggen. Ik rijd nog overal naar toe.” De legergroene Willys Jeep stamt uit 1943 en is al veertig jaar in bezit van Piet en Toos. “Toen ik hem kocht was het net een schrothoop. Er zat zelfs nog een granaatscherf in de versnellingsbak. Deze jeep heb ik in twee jaar tijd helemaal opgeknapt. De motor zit er nu al dertig jaar in en hij loopt altijd prima, een paar keer proberen en hij start.” Piet voegt de daad bij het woord, en inderdaad, al snel staat het legervoertuig lekker te ronken. Mijn vermoeden dat Piet automonteur is geweest klopt niet: “nee, mijn vader had al voor de oorlog een aannemersbedrijf, waar ik metselaar was. Het sleutelen aan auto’s leerde ik mezelf, ik kan goed onthouden.”

Zingend over de weg
Hun tweede legervoertuig, een legergroene Jeep Dodge met aanhangwagen uit 1944, kocht Piet zo’n twaalf jaar geleden in Purmerend. Van deze Jeep kan het dak open en dicht. Piet: “Twee keer starten, en dan moet deze lopen.” En weer heeft Piet gelijk. “Deze zingt over de weg, we zijn er verschillende keren mee naar Normandië geweest, waar de oorlog is begonnen. Daar reden we met een groep dezelfde legervoertuigen de Normandië Tour.” Achter een garagedeur staat nog een derde jeep, een rode Willys Jeep uit 1949 die werd gebruikt om te bouwen en ploegen in Amerika. Piet kocht deze in België, volledig in onderdelen, om wat te klussen te hebben. En jawel, ook deze start direct. “De Jeeps worden goed onderhouden en alles zit goed in de olie. Je moet wat doen, ik kan niet stilzitten,” is zijn reactie.

Rondje door de bossen
Regelmatig maken Piet en Toos een rondje door de Overloonse bossen of ze gaan een weekend naar een evenement van Keep Them Rolling, de Nederlandse Vereniging Instandhouding Militaire Voertuigen. Toos (85): “Ik ga altijd mee, of het moet slecht weer zijn. We rijden ook wel eens een rondje met kinderen die dat leuk vinden of met cliënten van een zorgboerderij. Ook gaan we regelmatig weekendjes weg. Vroeger sliepen we dan in een tent op een veldbed, maar tegenwoordig in een huisje of hotel.” Al die jaren reed Piet schadevrij. Zijn geheim? “Afstand bewaren en altijd je ogen open houden!”

Herinneringen levend houden
Piet: “Toen ik als kleine jongen de legerjeeps zag in de oorlog was ik gefascineerd: daar had ik ook wel zin in. Jaren heb ik moeten wachten tot ik ze kon kopen, ik moest er voor sparen. Toos en ik hebben allebei de oorlog meegemaakt en we weten hoe belangrijk het is dat de herinneringen levend blijven. Dat doen we onder andere met deze hobby.”

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring