Fabelroute: dierlijke avonturen in de Maasheggen

Knooppuntenroute 02-07-15-06-13-12-02

Knooppuntenroute 02-07-15-06-13-12-02

Tijdens hun tocht door de Maasheggen gaven de Romeinen fabels aan elkaar door, verhaaltjes waarin dieren als mensen worden voorgesteld. Altijd bevatten fabels een wijze les. Op de Fabelroute, een vijftien kilometer lange fietsroute door het UNESCO-gebied De Maasheggen en natuurgebied De Vilt, worden vijftien eigentijdse fabels verteld.

Nieuwe fietsroutes in het noordelijke en zuidelijke Maasheggengebied realiseren was een wens van VisitBrabant, de organisatie die laat zien wat Brabant te bieden heeft voor bewoners en bezoekers. Journalist, schrijver en columnist Geurt Franzen schreef regelmatig over de Maasheggen en omdat hij daar opgroeide, kent hij het gebied als zijn broekzak. Geurt (64): “Ik kreeg van VisitBrabant het verzoek fabels te schrijven voor een fietsroute. Ik had dit nog nooit gedaan, maar wilde het proberen. In een fabel wordt iets aan de kaak gesteld, misdragingen van mensen worden uitvergroot in de vorm van dieren. En ze moeten altijd een boodschap hebben.” Met deze kennis op zak fietste Geurt de vijftien kilometer lange knooppuntenroute die VisitBrabant bedacht had.

Het start- en het eindpunt van deze Fabelroute, herkenbaar aan de witte borden met groene cijfers, is bij Het Veerhuis Oeffelt. De route loopt van 02-07-15-14-06-13-12 weer naar 02. “Onderweg maakte ik foto’s van plekken waar ik over zou kunnen schrijven. Ik zag het ooievaarsnest in De Vilt bijvoorbeeld en de Oeffeltse molen. Op de landkaart zocht ik nog naar namen waar ik inspiratie uit kon halen. Op de Hazewinkel paste een fabel met een haas. Zo vond ik vijftien geschikte plekken. Toen ik eenmaal het spelletje van het schrijven van een fabel door had, kreeg ik er plezier in! Tijdens het schrijven wist ik nog niet dat ik ze ook zou inspreken. Op een maandag ben ik de studio ingedoken met Bart-Jan Baartmans en heb ik met zijn muziek op de achtergrond de fabels ingesproken. Sommige gingen in één keer goed, andere moesten een paar keer over, maar in één ochtend was het gelukt.”

Enthousiast en nieuwsgierig geworden fietste ik de Fabelroute, die op 21 april 2022 officieel is geopend, om Geurts’ fabels te beluisteren en verschillende mooie fietspaadjes te verkennen. Verspreid over de route vind ik panelen met de titel van een fabel en een QR-code. Met de camera van mijn telefoon scan ik de code en luister naar de bekende stem van Geurt en de sfeervolle achtergrondmuziek van Bart-Jan. Werkelijk geboeid luister ik naar de vijftien fabels over de belevenissen van de dieren en planten in het Maasheggengebied en De Vilt. Elk met een mooie boodschap zoals je bent goed zoals je bent, help elkaar waar nodig en deel eens met een ander. Elke fabel past perfect bij de plek waar het paneel staat, dat geeft extra sentiment aan de belevenis.

Geurt heeft de smaak te pakken en wil nog tien fabels schrijven, passend bij de vijftien die hij al schreef, en deze bundelen in een boekje. “Het is erg leuk om te doen. Mijn favoriete fabel is die van de vos zonder staart, die vertel ik ook aan mijn kleinkind van drie jaar.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring