Felix Gayet bouwde zijn eigen F-16

Al zijn hele leven kijkt Felix Gayet naar vliegtuigen, met name naar straaljagers. Hij wilde er graag zelf in vliegen. Helaas kon dat niet en daarom bouwde hij er zelf een na; hij bouwde zijn eigen F-16 simulator.

Al zijn hele leven kijkt Felix Gayet naar vliegtuigen, met name naar straaljagers. Hij wilde er graag zelf in vliegen. Helaas kon dat niet en daarom bouwde hij er zelf een na; hij bouwde zijn eigen F-16 simulator.

Felix las veel over straaljagers en kwam zelfs in contact met een groep enthousiaste virtueel F-16 vliegers. “Ik vond dat leuk, maar wat zou het mooi zijn om in een echte cockpit te vliegen! Zou het me überhaupt lukken een simulator te bouwen?” In 2014 ging hij dan eindelijk de uitdaging met zichzelf aan. Het moest de ware grootte hebben (schaal 1:1) en zoveel mogelijk echte en ook werkende knoppen en instrumenten bevatten. Nu staat er dus een ware 1 op 1 F-16 cockpit in huize Gayet.

“Wil je een rondje meevliegen?”, vraagt Felix. “Nou dat lijkt me wel gaaf.” En voor ik het weet staan we met drie F-16s op de baan. We kijken naar een immens groot scherm en zien daar de baan en de omgeving. Virtueel, dus net echt. Felix communiceert met de verkeerstoren en geeft aan welke missie hij graag wil vliegen. We taxiën over de baan en krijgen een teken dat we kunnen opstijgen. Werkelijk, ik geloof mijn ogen niet, het is gewoon alsof we echt vliegen. En alles werkt ook nog! “Alle 250 schakelaars zijn verbonden met draden, die weer aan zes microprocessors gekoppeld zijn. Plus de instrumenten en displays. Ook zes softwarepakketten moeten met elkaar kunnen communiceren. Op de computer zijn dan ook nog acht monitoren aangesloten. Het was daarnaast ook een kwestie van goed kijken en creatief zijn.” Felix gebruikte bijvoorbeeld dopjes van flesjes om mallen te maken voor het vervaardigen van kleine onderdelen. Ook de maatvoering van de volledig aluminium cockpit en schietstoel moet exact matchen met een echte F-16, en zelfs de trillingen bij het nemen van een bocht, flaps, landingsgestel en landingsbaan moet je kunnen voelen. “Via een forum op internet met F-16 liefhebbers die wereldwijd verspreid zitten heb ik veel informatie uitgewisseld.”

Elke vrije minuut benutte Felix om aan de simulator te werken. Het is dan ook inmiddels 2018 en zeker meer dan 6000 werkuren later als hij zijn enorme project kan afronden. Het resultaat is fenomenaal, werkelijk een belevenis. “Nu alles klaar is, wil ik deze flightsimulator inzetten voor ieder vanaf twaalf jaar, die net als ik, de ervaring in een Flightsimulator ‘F-16 inspired’ wil beleven. Het is geschikt voor iedereen. Er is wel enige souplesse nodig om plaats te kunnen nemen in de cockpit. Ik hou er van mijn kennis over te dragen.” Bezoekers kunnen hun eigen vliegprogramma samenstellen; de basishandelingen, navigeren, landingen, tanken in de lucht, opstarten van F-16, enzovoort. Zelfs de vlieglocatie en het weer kun je zelf bepalen. “En de kosten zijn laag, ik wil het laagdrempelig houden!” 

Felix gaat nieuwe uitdagingen niet uit de weg: “Het bouwen van een simulator van de F-35 behoort nu tot mijn boze plannen. Ik hou niet van stilzitten, geniet ervan als mensen hier met een big smile de deur uitgaan!”

Wil je ook een vlucht maken? Kijk op:

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring