Gryphus Vierlingsbeek: je kunt hier jezelf zijn

In jongerencentrum Gryphus is altijd wat te beleven: cabaret, café, concert en meer, veel meer zelfs. Jochem Myer, Rowwen Hèze en Guido Weijers, als jonkies stonden ze op het podium in Vierlingsbeek. Gryphus is al ruim vijftig jaar een plek waar creatieve eieren van jonge talenten worden uitgebroed, een plek waar ieder zichzelf kan zijn en kan genieten van leuke optredens en een diversiteit aan activiteiten.

In jongerencentrum Gryphus is altijd wat te beleven: cabaret, café, concert en meer, veel meer zelfs. Jochem Myer, Rowwen Hèze en Guido Weijers, als jonkies stonden ze op het podium in Vierlingsbeek. Gryphus is al ruim vijftig jaar een plek waar creatieve eieren van jonge talenten worden uitgebroed, een plek waar ieder zichzelf kan zijn en kan genieten van leuke optredens en een diversiteit aan activiteiten.

Ruim vijftig jaar geleden hadden Vierlingsbeekse jongeren behoefte aan een eigen ruimte. Zij kregen een kapel van het voormalig klooster aan de Kloosterstraat toegewezen. In ’t Kapelleke kon de jeugd film kijken, muziek luisteren en gewoon gezellig samen zijn. In 1983 vond de laatste activiteit in 't Kapelleke plaats want de soos ging verhuizen naar de oude jongensschool aan de Grotestraat en kreeg een nieuwe naam: Gryphus. Meerdere verbouwingen maakten het tot een sfeervol en toegankelijk gebouw.

Gryphus valt onder een overkoepelende organisatie, de Stichting J.O.C, Jeugd Ontspannings Clubs, een stichting die ook jeugd- en tieneractiviteiten verzorgt. Naast het bestuur telt Gryphus verschillende werkgroepen, van tuinonderhoud tot het samenstellen van het programma, van horeca tot organisatie van activiteiten. Zo’n dertig enthousiaste vrijwilligers zetten zich in om de non-profitorganisatie draaiende te houden. Als tiener kwamen zij zelf af op de leuke activiteiten die Gryphus te bieden heeft aan jeugd vanaf zestien jaar, om vervolgens nooit meer weg te gaan. Waarom niet? Bij Gryphus kun je zijn wie je bent. Organisatietalenten worden ontplooid, als je denkt dat een activiteit leuk zou kunnen zijn, organiseer het maar onder het motto: wát we doen, doen we goed. Slaat het niet aan, jammer, maar je hebt het wel geprobeerd.

Ontelbare thema-avonden stonden al op het programma van het jongerencentrum. Een indoorkermis, een maffia- en Tiroler avond, zelfs een Sjonnie en Anita-avond met een Opel Manta op het podium, niets is te gek. Daarnaast wisten diverse cabaretiers het podium van Gryphus te vinden. Bestuurslid Giovanni van Loon: “Try outs spelen gaat hier fantastisch. Omdat de zaal niet zo groot is, geeft het geweldige interactie met het publiek. Guido Weijers had hier zijn eerste betaalde optreden!” Ook vele beginnende bandjes lieten hun muzikale kwaliteiten aan het Gryphus-publiek horen. Maar ook Formule 1 kijken, dartavonden, een talkshow, politiek gerichte avonden, alles kan bij Gryphus. Het doel? De bezoekers uit de wijde regio een geweldige avond bieden, ze verrassen en verbazen!

De gouden formule, die Gryphus al ruim vijftig jaar is, moet gevierd worden! De feestcommissie bestaat uit zes vrijwilligers, Maarten Baggerman, Giovanni van Loon, Maurice Wijnhoven, Mike van de Ven, Loes  van Welie en Geert Hendriks. Corona gooide eerder roet in het eten, maar dit jaar ondernemen zij een nieuwe poging. Met een dj-avond, optredens van lokale bandjes die ooit op het podium in Gryphus stonden en een vrijwilligersreünie moet dit een feestelijke terugblik op de afgelopen vijftig jaar worden.

De collega-vrijwilligers zijn het volledig eens: “Mensen voelen zich thuis bij Gryphus. Er ontstaan vriendschappen. Je kunt hier jezelf zijn, wordt er gevormd en doet dingen die je eerder niet durfde. Gryphus is een warm bad waar iets mág maar niet móét. Geld verdienen is geen doel, mensen een leuke avond geven wel. Wanneer dat het geval is gaan we allemaal met een goed gevoel naar huis.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring