Harmonie de Herleving 150 jaar

In 1874 werd Harmonie De Herleving opgericht, een bloeiende muziekvereniging die een belangrijke rol speelt in de gemeenschap van Vierlingsbeek en Groeningen. Hun 150-jarig jubileum is de reden voor het organiseren van een feestconcert met de naam 'Music Was My First Love' dat plaats zal vinden op zaterdag 25 mei in de schouwburg van Venray.

In 1874 werd Harmonie De Herleving opgericht, een bloeiende muziekvereniging die een belangrijke rol speelt in de gemeenschap van Vierlingsbeek en Groeningen. Hun 150-jarig jubileum is de reden voor het organiseren van een feestconcert met de naam 'Music Was My First Love' dat plaats zal vinden op zaterdag 25 mei in de schouwburg van Venray.

Vanavond ben ik uitgenodigd om een repetitie bij te wonen van Harmonie De Herleving Vierlingsbeek-Groeningen. Ik meld me in Jongerencentrum Gryphus in Vierlingsbeek, waar voorzitter Jan Stoffelen me opwacht. Op het podium staan een heleboel lege stoelen. De repetities van deze muziekvereniging zijn tegenwoordig niet alledaags, want ze hebben iets speciaals op hun muziek-menu staan. Na het zomerreces van 2023 zijn ze namelijk gestart met het repeteren voor een bijzonder jubileumconcert. “Als vereniging wilden we de lat wat hoger leggen”, vertelt Jan, “een schouwburg is een fantastische plek om het geluid zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Vandaar dat we hebben besloten ons jubileumconcert in de schouwburg van Venray op te voeren.” Terwijl ik met Jan in gesprek ben, stroomt het zaaltje vol. Zo’n 35 muzikanten, van tiener tot gepensioneerde leeftijd, nemen plaats op de klaarstaande stoelen. “Alle muzikanten komen uit Vierlingsbeek of Groeningen”, aldus Jan, “dat is denk ik een sterk punt van onze vereniging."

Betrokken en absoluut goede sfeer
Jan stelt me voor aan Eric Roefs uit Horst, die sinds 2010 de dirigent van de club is. Ik vraag hem hoe de repetities gaan. “Goed!” antwoordt hij volmondig. “De muzikanten zijn betrokken, de opkomst bij repetities is erg goed. Ze tonen inzet en de sfeer onderling is absoluut prima. Er moet veel gebeuren in de voorbereiding, maar dat loopt allemaal.” Terwijl hij zijn vest uittrekt, zegt Eric: “Ik ga aan het werk!” Met zijn dirigentenstokje neemt hij plaats voor de groep. Vanaf de eerste klanken ben ik verrast; dit is leuk! Jan vertelde me dat de muzikanten betrokken zijn bij de muziekkeuze voor het jubileumconcert op 25 mei, omdat ze het belangrijk vinden muziek te maken die ze leuk vinden. “Ja, dat is goed. Probeer het echter wat zachter te spelen, zodat het wat vloeiender klinkt,” spoort Eric zijn muzikanten aan. “Ja, dat is mooi!” Inderdaad, het klinkt prachtig.

Music Was My First Love
Op de flyer die Jan me heeft gegeven, lees ik over het jubileumconcert 'Music Was My First Love', waarbij de harmonie de handen ineen slaat met dansvereniging de Bekse Klinkertjes, de energieke band Jackson’s Cage, pianist Ruud Jacobs en solisten Caroline Ermers, Hans Koelen en Helen Nillesen. De flyer belooft een wervelende show met een gevarieerd muziekaanbod en verrassende ensembles. Terwijl ik in mijn hoofd de tekst mee zing van de muziek die de repeterende harmonie speelt en met mijn voeten tap op het ritme, denk ik: “Ja, dit kan niet anders dan een bruisend feestconcert worden.”

Kaarten, inclusief één consumptie in de pauze, zijn verkrijgbaar voor 21,50 euro via:

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring