Hobbyfotograaf Geert Broeks

Hoe kan ik mooie portretten leren maken? Vroeg hobbyfotograaf Geert Broeks uit Boxmeer zich af. Hij kreeg de tip te gaan kijken op Elfia, een Fantasy Fair waar bezoekers zich verkleden als fantasiefiguren en personages uit films of boeken. Duizenden foto’s van deze prachtige modellen kwamen sindsdien van Geerts camera.

Hoe kan ik mooie portretten leren maken? Vroeg hobbyfotograaf Geert Broeks uit Boxmeer zich af. Hij kreeg de tip te gaan kijken op Elfia, een Fantasy Fair waar bezoekers zich verkleden als fantasiefiguren en personages uit films of boeken. Duizenden foto’s van deze prachtige modellen kwamen sindsdien van Geerts camera.

Langs de lijn op het voetbalveld zag Geert Broeks (61), technisch operator bij Aviko Rixona, een fotograaf aan het werk. Dat zou ik ook wel willen, foto’s maken, dacht Geert. “Toen ik een jaar of twaalf was kocht ik een fototoestelletje bij de Hema voor 3,75 gulden. Geweldig voelde ik me met dat ding in handen. Fotograferen vond ik dus altijd al leuk, maar in 2013 ben ik pas bij een fotoclub gegaan. Een cursus heb ik wel gevolgd, maar het meeste leerde ik mezelf aan.”

Bij zijn zoektocht naar een manier om portretten te leren maken, kwam Geert op Fantasy Fair Elfia terecht. “Direct vond ik het geweldig om de mensen in hun prachtige kostuums te zien. Fantasy Fairs spelen zich af op plaatsen als de kasteeltuinen in Arcen en El Mundo Verde in Landgraaf. Vooral de laatste locatie is geweldig mooi voor dit soort fotografie. Daar lopen duizenden mensen rond opgedoft als filmfiguren, bijvoorbeeld als Lara Croft of Indiana Jones. Ook zie je Steampunk, hierbij wordt kleding uit de negentiende eeuw gedragen. Kostuums en attributen als wapens en tasjes worden vaak zelf gemaakt. Dat is geweldig. Je begeeft je voor een dag in een andere wereld, een gezellige wereld. Het is de uitdaging om mensen zo in beeld te brengen dat hun kostuum goed uitkomt. Het totaalplaatje moet kloppen, het model moet passen bij de achtergrond en de goede sfeer uitstralen. Respect voor de modellen vind ik belangrijk. Wanneer ik een foto gemaakt heb geef ik mijn kaartje en stuur de foto’s op wanneer dit gevraagd wordt. Het is puur hobbymatig. Na een Fantasyweekend staan er zo’n dertienhonderd foto’s op mijn camera.”

Behalve Cosplay en Fantasy vindt Geert het leuk andere soorten fotografie uit te oefenen. Om elk detail en de kleuren perfect te laten uitkomen fotografeert hij met een Nikon D810 en gebruikt hiervoor diverse soorten zoomlenzen, van veertien tot vijfhonderd millimeter, en een macrolens. Elke tak van fotografie vraagt om de juiste lens. Daarnaast besteedt hij veel tijd aan het bewerken van de foto’s, voornamelijk in Lightroom. Inmiddels heeft de hobbyfotograaf naar schatting zo’n veertigduizend foto’s op zijn computer staan.

Ook in de natuur oefent Geert graag zijn hobby uit. “Daar is soms veel geduld voor nodig en moet je snel zijn om bijvoorbeeld een eekhoorn of vogel perfect vast te leggen. Het perfecte plaatje is er wanneer ikzelf helemaal tevreden ben, maar dat is niet snel. Ik ben kritisch, dat moet ook anders zou ik geen mooie foto’s maken. In het Maasziekenhuis hangt een uitvergrootte landschapsfoto van me, daar ben ik trots op. Graag zou ik nog eens de binnenlanden van IJsland intrekken om daar te fotograferen. En beter leren fotoshoppen! Stilstaan wil ik niet, maar blijven leren en genieten van deze hobby!”

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring