Ik wil het wij-gevoel versterken

Michael Rauner nieuwe burgemeester van Bergen

Michael Rauner nieuwe burgemeester van Bergen

Op 2 april is Michael Rauner beëdigd tot burgemeester van de gemeente Bergen, een gemeente met zeven kernen. De afgelopen eenentwintig jaar werkte Rauner bij de Rijksoverheid, waar hij diverse managementfuncties vervulde en werkzaam was in Indonesië en Panama en  kortere opdrachten uitvoerde in landen als Pakistan, Canada, Rusland, China en Oeganda. Zijn volgende stap op de wereldkaart is Bergen, een gemeente die alles heeft wat een grote stad ook heeft, volgens de nieuwe burgemeester.

Michael Rauner werd zevenenvijftig jaar geleden geboren in het Duitse Stuttgart. Hij was een kind dat graag uitgedaagd werd. Voor zijn studie Geestelijke Gezondheidskunde vertrok hij naar Maastricht. Omdat studeren met een woordenboek lastig was, maakte hij zich de Nederlandse taal snel eigen. Zijn volgende stap was het studentenleven in Leiden, waar Rauner in vier richtingen afstudeerde op het gebied van psychologie. Toen vonden zijn ouders dat het tijd was om te gaan werken. Hij bekleedde verschillende adviesfuncties; van het runnen van een wijnhandel en modeketen tot het begeleiden van veranderingen bij grote organisaties als het Minsterie van Buitenlandse Zaken, AKZO en de Rabobank. Het curriculum vitae van Rauner is indrukwekkend te noemen. Naast zijn werk had hij jarenlang een eigen (psychologen)praktijk aan huis en schreef hij een proefschrift over hoe je gedragsverandering in groepen kunt sturen en voorspellen.

Een verbinder
“Wat wil ik nu?” vroeg Rauner zichzelf af, nadenkend over een volgende stap en een nieuwe uitdaging in zijn leven. “Wil ik verder hoppen van land naar land of een bestuurlijke functie in Den Haag? Burgemeester worden was niet iets wat ik direct ambieerde, maar toen ik de vacature zag, werd ik wel nieuwsgierig. Ik besloot te solliciteren, ondanks dat ik geen politieke ervaring heb. De gemeente Bergen was op zoek naar een verbinder, niet per se iemand met een politieke achtergrond. Dat is wat bij me past, zeker met mijn achtergrond als psycholoog. In Panama was ik plaatsvervangend ambassadeur en er zijn enkele overeenkomsten tussen een ambassade en een gemeentehuis. Je voert een politieke opdracht uit, bent ondersteunend aan burgers en het bedrijfsleven, je geeft paspoorten uit en helpt mensen die in nood verkeren. En dat allemaal met een breder maatschappelijk doel.”

Alles van een grote stad
Op 2 april begon dan het nieuwe avontuur van Rauner in de gemeente Bergen. Op dit moment woont het echtpaar Rauner in een tijdelijke woning, maar: “Het is de bedoeling hier een huis te kopen. ‘Je hebt de hele wereld gezien en dan ga je naar Bergen’ zeggen mensen tegen me. Bergen is klein, maar heeft wel alle uitdagingen die een grote stad ook heeft. Ook hier moet je de balans zoeken tussen natuur en toerisme, en heb je te maken met huisvestingsproblematiek, ondermijning en het belang van ondernemers. Dat is interessant. Daarnaast liggen we tegen de Duitse grens, waarbij mijn achtergrond ten goede kan komen.”

Dichtbij de mensen
Dat het werk van een burgemeester nooit stopt weet Rauner maar werken is één van de hobby’s van de nieuwe burgemeester, “Dan heb je altijd vrije tijd,” zegt hij lachend. Daarnaast fotografeert hij graag en is hij veel in de natuur. Op vakantie gaat hij het liefst in zijn open auto van het Britse merk MG, met de tent achterin. Ook computertechnisch is hij graag bezig; hij bouwde zelfs zijn eigen mailserver. “In mijn werk ga ik ook graag de uitdaging aan en probeer ik te begrijpen hoe dingen werken en waarom mensen doen wat ze doen. Ik wil het ‘wij-gevoel’ versterken en Bergen meer op de kaart zetten. Dichtbij de mensen staan, begrip tonen en duidelijkheid scheppen.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring