“JA is het antwoord!”

“Sorry voor jou, maar ík heb het allerleukste werk dat er bestaat,” lacht Mariëlle Jongmans uit Heumen. Deze vrolijke en humorvolle spraakwaterval kennen we als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van het RTL-4-programma ‘Married At First Sight’. Maar ook buiten de camera’s sluit ze in een fijne sfeer en met een goed verhaal op de prachtigste locaties bijzondere huwelijken.

“Sorry voor jou, maar ík heb het allerleukste werk dat er bestaat,” lacht Mariëlle Jongmans uit Heumen. Deze vrolijke en humorvolle spraakwaterval kennen we als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van het RTL-4-programma ‘Married At First Sight’. Maar ook buiten de camera’s sluit ze in een fijne sfeer en met een goed verhaal op de prachtigste locaties bijzondere huwelijken.

Als juweliersdochter trad Mariëlle Jongmans, (59) getrouwd en moeder van een volwassen zoon en dochter, in de voetsporen van haar ouders. Jarenlang werkte ze als juwelier. Op haar veertigste stelde ze zichzelf de vraag: wil ik dit de rest van mijn leven? Mariëlle: “In het juweliersvak ging het vooral om de buitenkant, ik wilde meer de diepte in, te maken hebben met emoties en gevoel. Ik ben geïnteresseerd in verhalen van mensen!” Mariëlle volgde haar hart en ging aan de slag als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, BABS, van de gemeente Nijmegen. In haar werk merkte Mariëlle dat bruidsparen soms andere wensen hadden dan mogelijk waren binnen de regels. Een ander tijdstip bijvoorbeeld, niet gebonden zijn aan een bepaalde tijdsduur, of een andere trouwlocatie dan het gemeentehuis. Er heerste soms onvrede waar Mariëlle op in wilde spelen. In 2006 maakte ze een sprong in het diepe, die een gat in de markt bleek te zijn: ze werd zelfstandig trouwambtenaar. Een beroep waar slechts één collega haar in voor was.

JA is het antwoord, daarna kijken we hoe!
“Mijn motto: ik zeg eerst JA op een vraag, en dan pas kijken we naar de mogelijkheden. Dat is het uitgangspunt.” Deze instelling bracht haar als trouwambtenaar met bruidsparen naar de bijzonderste locaties. “Wat dacht je van onder water, in het zwemband ‘de Plons’ in Beuningen, in de woestijn bij Dubai, het postzegel-achtertuintje in Nijmegen, een wei omringd door koeien, eigenlijk is iedere trouwplek uniek!” Aan de grote dag gaat flink wat voorbereiding vooraf waarvoor Mariëlle uitgebreid de tijd neemt. Meestal wordt een jaar van te voren al een trouwdatum vastgelegd. Het bruidspaar weet dan waar ze aan toe zijn dat geeft rust. Wanneer de datum nadert gaat Mariëlle op ontdekkingstocht. “Ik wil het bruidspaar goed leren kennen en neem daar ook de tijd voor. Ieder huwelijk is uniek, elk liefdesverhaal is anders. Ik ga zelfs bij het koppel eten, dat is een feest! Voor het verhaal dat ik op de huwelijksdag vertel stap ik in op het moment dat ze elkaar hebben leren kennen. Mijn bedoeling is een fijne sfeer te creëren en een goed verhaal over het bruidspaar te vertellen. Hierin ga ik een stapje verder, een level dieper dan gebruikelijk. Dat levert mooie dingen op, dat is gaaf. Tussen de bruidsparen en mij zijn diverse vriendschappen ontstaan.”

Married At First Sight en Mariëlle; een perfecte match
Warme vriendschappen ontstond ook bij het RTL-4-programma ‘Married At First Sight’ waar Mariëlle al vanaf het allereerste begin betrokken is. Trouwen met iemand die je nog nooit hebt gezien dat is de insteek van het programma, zoals de titel al doet vermoeden. Experts zijn ingeschakeld om een perfecte match te creëren. “Ik was in Spanje toen er een telefoontje vanuit Hilversum kwam met de vraag of ik als trouwambtenaar in het gloednieuwe programma wilde fungeren. Drie weken erna sloot ik het eerste huwelijk. Wat als een klein programma begon in 2016 is uitgegroeid tot een heus kijkcijferkanon. Al die jaren ben ik met ze meegegroeid en ik word nu als een toegevoegde waarde beschouwd. Het is heerlijk om te doen, ik kan er mezelf zijn. Wat je op televisie ziet is ook precies wat ik doe: what you see is what you get. Het is heel mooi dat mijn speech van een half uur in één keer opgenomen wordt. Dan kan ik iedereen meenemen in het verhaal van het bruidspaar, ook de gasten die er soms met gepaste tegenzin zitten. De experts van het programma weten wat ze doen. In het voortraject leer ik de deelnemers goed kennen. Ik vraag ze bijvoorbeeld waarom ze mee doen, wat ze te bieden hebben en wat ze nodig hebben om gelukkig te zijn. Anders dan normaal heb ik deze gesprekken natuurlijk met ieder afzonderlijk, zelfs hun naam mag de aanstaande niet weten. Wanneer ik de antwoorden van de gematchte koppels naast elkaar leg, snap ik vaak dat de deskundigen de match gemaakt hebben. Voor mij zijn ze geslaagd. Maar hé, ik geef garantie tot aan de drempel, haha!”

Fluitend naar huis na een huwelijksvoltrekking
Nog regelmatig heeft Mariëlle app-contact met de kandidaten, omdat ze in haar hart zitten. Met de spontane Sylvia, die het vorige seizoen met Freddy trouwde, had Mariëlle direct een goede klik. “Sylvia is een vriendin van me geworden. Komende zomer ga ik voor een huwelijk een klein weekje naar Italië, Syl gaat dan met me mee. Ik heb zo’n leuk werk, zingend ga ik na een huwelijksvoltrekking naar huis.” Waar Mariëlle vooral van geniet zijn huwelijksceremonies met kinderen. “Ik ben dol op kinderen, ze zijn onvoorspelbaar. Het is wel eens voorgekomen dat het bruidsmeisje de ringen moest brengen, maar op het moment suprême op de wc zat. Op het huwelijk van een ouder echtpaar was ook de kleinzoon, een baby, aanwezig. Tijdens de ceremonie begon het kindje te huilen. Oma zei: geeft maar hier! Daar zat oma met het baby’tje op schoot. Toen het huilen maar niet wilde stoppen heb ik de ceremonie stilgelegd en de aanwezige muzikanten gevraagd of ze een slaapliedje konden zingen. Dat deden ze, het kindje werd rustig, ondertussen was het flesje klaar en kon de ceremonie verder. Ja, dit werk is echt zo fijn om te doen. Ik kan al mijn talenten inzetten en daardoor het verschil maken. Het heeft zoveel facetten, er is niet alleen plezier en enthousiasme maar ook verdriet, bijvoorbeeld als er iemand erg gemist wordt of een bruid of bruidegom ernstig ziek is, maar toch wil trouwen. Dat is heel bijzonder en vooral echt enorm dankbaar. Dan gaan we mooie herinneringen maken en terugkijken in dankbaarheid. Even geen verdriet die dag, maar heel veel liefde! Trouwen en een trouwceremonie op maat maken daar word ik gelukkig van en dit is iets wat ik met passie doe.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring