Kinderen zijn gewoon weer kind

Tante Lenie gaat op gezinsweek en neemt mee: gezinnen met een ernstig/langdurig ziek kind

Tante Lenie gaat op gezinsweek en neemt mee: gezinnen met een ernstig/langdurig ziek kind

“Wow, ze reden vol over de drempels!” Een enthousiaste jongeman stapt uit een dienstauto van de Koninklijke Marechaussee, waarvan de sirenes nog loeien. Op het terrein van de Bartelshoeve in het Limburgse Afferden staan diverse voertuigen van de Marechaussee geparkeerd. Hierin en rondom zijn blije gezichten te bewonderen van kinderen en volwassenen. Dit zijn de gezinnen van stichting Tante Lenie.

“Deze vijf gezinnen zijn een midweek hier op gezinsweek,” vertelt tante Lenie Huisinga. Zij is oprichtster van stichting Tante Lenie en organiseert sinds 2002 gezinsweken voor gezinnen met een ernstig of langdurig ziek kind. Zij staat zichtbaar te genieten te midden van dit vrolijke gezelschap. “In deze midweek krijgen zij de kans om het gezinsproces te herstellen en de dagelijkse zorgen rondom het zieke kind te doorbreken. Als de gezinnen aankomen op maandag kennen zij elkaar niet. Binnen de kortste keren spelen de kinderen samen. Vandaag krijgen we bezoek van de Koninklijke Marechaussee, zij komen de gezinnen een onvergetelijke ochtend bezorgen.”

“Heb je ons binnen zien komen tante Lenie?” Een stoere jongen staat te springen om zijn verhaal te vertellen. Lenie luistert aandachtig naar hem, ze straalt rust en warmte uit. Vrijwilligers, herkenbaar aan de witte bodywarmer met oranje logo, zijn in de groep in gesprek met de kinderen en hun ouders, delen koekjes uit of ruimen koffiekopjes op. “We werken met minimaal één vrijwilliger op één gezin,” legt Lenie uit. “Daarnaast staat in de keuken een geweldige kok. Hij ging ooit zelf mee met zijn gezin, heeft ervaren hoe waardevol het is en staat nu geheel belangeloos in de keuken.”

“Koken kan hij wel, de maaltijden zijn echt heerlijk en eventuele diëten geen probleem,” vertellen Leonard en Annemarie. Zij wonen op de Veluwe en zijn met hun vier kinderen bij stichting Tante Lenie. “Onze dochter Elise (6) heeft gastroparese, maagverlamming,” vertelt het echtpaar. “Na veel problemen is zij in Londen geopereerd vorig jaar. Het was een geslaagde ingreep, maar we moeten nog regelmatig terug naar Engeland, dat is heel wat. Op deze gezinsweek kunnen we even tot rust komen, we mogen zelfs ons eigen bord niet opruimen! Hier draait het niet alleen om het kind dat iets mankeert, het hele gezin telt mee. Toen we hier aankwamen kenden we niemand, maar doordat je dezelfde dingen meemaakt, schept dat snel een band. Dagelijks zijn er leuke activiteiten, alles is tot in de puntjes georganiseerd. Gisteren zijn de vaders en moeders apart op stap gegaan, terwijl de professionele vrijwilligers onze kinderen vermaakten. We genieten allemaal. De kinderen spelen samen, zien van elkaar niet dat er een beperking is. Iedereen wordt hier gerespecteerd, in gezondheid en aandoening.”

In de tuin, voorzien van zwembad en speeltoestellen, zit het gezelschap inmiddels te keuvelen onder een grote boom. Tim van de Koninklijke Marechaussee staat op: “Wie van jullie vaders is de grootste boef?” De kinderen springen joelend op van hun stoel. De meeste vingers wijzen naar Leonard. Hij wordt door Tim op de knieën gedwongen en geboeid afgevoerd. Iedereen heeft de grootste lol. Even later wordt een heuse arrestatie nagespeeld. Tim: “Het is zo dankbaar om dit te kunnen doen voor deze gezinnen. Je ziet alleen maar lachende gezichten.”

De vrijwilligers houden ondertussen een oogje in het zeil. Deze mannen en vrouwen zijn onmisbaar hier. Een van hen is Sako uit Assen, hij is voor het derde jaar present. “Ik ben als vluchteling naar Nederland gekomen. Destijds was er een man die ons hielp. Hij zorgde ervoor dat we af en toe een leuk uitje hadden, naar een pretpark ofzo. Ik heb ervaren hoe belangrijk dit is, nu kan ik dit terugdoen voor anderen. Yoek en Rajko zijn twee jongemannen uit Leiden die voor het eerst als vrijwilliger bij tante Lenie werkzaam zijn. Zij organiseren in het dagelijks leven disco/techno evenementen waarvan een deel naar een goed doel gaat. “We willen niet alleen maar geld doneren, maar ook zelf zien wat er gebeurt en daar een bijdrage aan leveren. Er gebeurt hier veel in een week. Je ziet bijvoorbeeld nieuwe vriendschappen ontstaan. Een autistisch kind was in het begin helemaal in zijn schulp gekropen. Al snel zag je hem loskomen. Bij een dansoptreden ontpopte hij zich helemaal en deed zelfs mee aan een watergevecht. Als ik zou zeggen: hij is helemaal zichzelf, zou dat tekortdoen, het is meer dan dat! We gingen blanco deze week in, maar het is nu al geslaagd. We krijgen hier veel energie van.”

Een klein jongetje duwt een grote kerel voor zich uit richting een geüniformeerde van de Marechaussee; “Ik heb hier nog een boef!” Zonder aarzelen wordt hij in de boeien geslagen, tot hilariteit van de omstanders. Tante Lenie loopt langs haar gasten, allemaal krijgen ze even aandacht en een hand op hun schouder. Ze is zichtbaar tevreden. Lenie: “Dit is weer een super geslaagde activiteit. Vanmiddag komt er nóg een verrassing, dan worden we door de brandweer opgehaald en mag iedereen brandweerklusjes gaan verrichten. Ik ben zo blij dat we hier met z’n allen kunnen zorgen dat kinderen zich waardevol voelen, zichzelf kunnen zijn, we ze nieuwe energie kunnen geven en dat we kunnen bijdragen aan herstel van een gezin. Dat werkt door, ook voor later. Als het door allerlei problemen eens wat minder leuk is thuis, kunnen zij hieraan terugdenken.”

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring