“Knillus is van ons allemaal”

Het leek een té ambitieus plan; het verbouwen van een kerk tot een multifunctionele accommodatie. Léék, inderdaad, want in Vortum-Mullem hebben ze het toch maar geflikt. De sloopkogel ging letterlijk door de kerk. Er staat nu een aantrekkelijk historisch gebouw met een modern interieur waar iedereen terecht kan.

Het leek een té ambitieus plan; het verbouwen van een kerk tot een multifunctionele accommodatie. Léék, inderdaad, want in Vortum-Mullem hebben ze het toch maar geflikt. De sloopkogel ging letterlijk door de kerk. Er staat nu een aantrekkelijk historisch gebouw met een modern interieur waar iedereen terecht kan.

Meer dan tienduizend manuren van vrijwilligers waren nodig om binnen een jaar een multifunctionele accommodatie gebruiksklaar te krijgen. Maarten Ebben, voorzitter stichting MFA Knillus: “We hebben geluk gehad. Naast de medewerking van de gemeente Boxmeer en onze parochie waren er vele betrokken vrijwilligers die tijd en energie in dit project wilden stoppen. Ieder deed dat op zijn of haar manier. We hadden daarmee kennis in huis, het denken en doen was in balans en ieder accepteerde elkaar. Daarnaast kregen we de broodnodige steun van ondernemers die Vortum-Mullem een warm hart toedragen. Het is goed gegaan.”

De Sint Corneliuskerk werd omgedoopt tot ‘Knillus’ en in juni 2018 vond de feestelijke opening plaats, waarbij de betrokken vrijwilligers glommen van trots. “Vanaf de eerste dag verliep de exploitatie goed, aldus Maarten, “zowel qua personeel, organisatorisch als bestuurlijk. Het hele pand zit met meer dan twintig gebruikers inmiddels bomvol. De geplaatste verdieping biedt ruimte voor ´t Zolderke- de lokale jeugdvereniging- én dient als gratis opslag voor alle verenigingen. Een grote gebruiker is de KBO, zij kaarten, koersballen en koken hier, of jeu de boulen op de nieuw aangelegde baan in het park naast Knillus. De fanfare, de biljartclub, iedere vereniging is hier welkom. Ook ontstonden er nieuwe initiatieven, zoals een Oranje Leeuwinnenclub en een Formule 1 clubje. Iedere race, ook al is het midden in de nacht, wordt hier bekeken,” vertelt Maarten enthousiast. Hij raakt niet uitgepraat: “daarnaast is ‘De Huiskamer’ de plek waar ouderen uit Vortum elkaar twee keer per week ontmoeten, hier gevestigd. Regelmatig komen leerlingen van de nabijgelegen basisschool bij hen op visite. Ze houden een spreekbeurt of maken huiswerk; op en top integratie tussen jong en oud.”

In de serre, aangebouwd aan de kerk, is een gezellig café gevestigd waarin, net als in de grote zaal, feesten gehouden kunnen worden. Op de vloer liggen tegels die voorheen in de kerk lagen en er zijn elementen van de biechtstoel terug te vinden. In de voormalige kerk is flink geïnvesteerd in licht en geluid, wat onder andere van pas kwam toen hier Ravechurch werd georganiseerd, een hardstyle evenement met zeshonderd jeugdige bezoekers. “Je kunt hier zonder zorgen terecht, dat doen wij voor je. Alle investeringen zijn bedoeld om verenigingen tegemoet te komen. Als wij onze rol goed vervullen, voelen zij zich fijn in Knillus.”

Ook wat betreft duurzaamheid timmert de stichting aan de weg. Naast de aangebrachte isolatie tijdens de bouw, is de kerk inmiddels voorzien van spouwisolatie, waardoor het gasverbruik het eerste kwartaal met een derde daalde. Daarnaast zijn er in april nog 95 zonnepanelen op het dak gelegd die 30.000 KW per jaar opbrengen, waardoor Knillus energieneutraal wordt. “We kunnen dus gerust zeggen dat de doelstelling die we hadden bij aanvang: de leefbaarheid van Vortum vergroten, behaald is. Knillus zorgt voor verbroedering, er zit veel energie en trots in ons dorpje. We zijn heel tevreden op alle fronten. Knillus is van ons allemaal,” besluit Maarten.

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring