Kroegentocht Sambeek viert eerste lustrum

Wat ontstond als een idee om de kermis nieuw leven in te blazen is uitgegroeid tot een ware happening in het kerkdorpje Sambeek.

Wat ontstond als een idee om de kermis nieuw leven in te blazen is uitgegroeid tot een ware happening in het kerkdorpje Sambeek.

De kroegentocht op kermismaandag is van vijfenzeventig deelnemers de eerste keer uitgegroeid tot tweehonderdvijftig de laatste editie. Dit jaar trekt voor de vijfde keer een indrukwekkende stoet van kroeggangers door het dorp om de Sambeekse kermis te vieren.

Om de kermis een boost te geven en de horeca daarbij te ondersteunen opperden twee Sambeekse dames, Ine en Jolanda, in 2015 het idee een kroegentocht op te zetten. Uit verschillende leeftijdsgroepen verzamelden ze medeorganisatoren om zich heen. De groep zette bij hun dorpsgenoten het idee in de week om in 2016 daadkrachtig actie te kunnen ondernemen. Organisatoren van het eerste uur Maarten en Stan: “'Met veertig aanmeldingen zijn we blij', zeiden we toen tegen elkaar.” Maar de aftrap van Kroegentocht Sambeek telde maar liefst vijfenzeventig deelnemers! “Het werd goed ontvangen en dat was fantastisch!”

Het doel van de Kroegentocht? Op een laagdrempelige manier, de kosten zijn slechts vijftien euro dankzij sponsoren, Sambekenaren en aanverwanten een leuke kermis bieden. Deelnemende kroegen zijn Café-cafetaria Route 66, Eetcafé de Gouden Leeuw en Fruitpark Groenz. “Eerst dachten we nog dat het misschien te ver lopen zou zijn naar Groenz aan de Heiweg. Maar het lijkt zelfs te kort! Iedereen kletst met elkaar, er heerst gezelligheid.”

De aftrap van Kroegentocht Sambeek is op vrijdag van de kermis, die dit jaar plaatsvindt op 26, 27, 28 en 29 augustus. Op het kermisterrein, het Pastoor de Vochtplein tegenover de Sint Janstoren, halen de deelnemers hun Kroegentocht-shirt op. Iedere editie heeft die een andere opvallende kleur, met voorop een uniek ontwerp, eerst van Ine, tegenwoordig van Willem, en op de rug de sponsornamen.

Op kermismaandag breekt dan de dag aan waarnaar iedere Kroegentocht-liefhebber uitziet. Om 12.00 uur verzamelt de mensenmassa zich op het kermisterrein. Met een tractor en wagen voor feestmuziek en special effects voorop, trekken de kroegtijgers naar hun eerste stop: Groenz. Een goodiebag met gadgets, door de organisatie 'de zin van de onzin' genoemd, en consumptiebonnen kan daarbij niet ontbreken. Met werkelijk elke stap die de groep zet groeit de feeststemming, denk bijvoorbeeld aan de ‘roeiende’ rij op de grond bij de tweede stop; Route 66 en de dansende massa bij halte drie, de kermistent Gouden Leeuw/Café Waranda. “Het verbroedert, het is het ultieme kermis vieren!”

Ook editie 2022 belooft weer grandioos te worden. Het verse organisatieteam, bestaande uit Maarten, Stan, Bart, Willem, Anouk, Mikey en Roel, met een dank aan voormalige organisatoren Ine, Jan en Jolanda, garandeert bij hun lustrum -door corona was er in 2019 en 2020 geen Kroegentocht- flink uit te pakken. Maarten, Stan, Mikey en Willem: “De kladblok was te klein na onze eerste vergadering. We hebben volop nieuwe ideeën en we zijn onze sponsoren en de drie kroegen erg dankbaar dat we weer los kunnen om de deelnemers een onbetaalbaar mooie dag te bieden.”

Wil je meedoen aan Kroegentocht Sambeek of andere kermisactiviteiten bezoeken? Kijk op

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring