Lea Oudenhoven

Van schilderen tot beeldhouwen en een torso bekleden met sieraden, altijd is Lea Oudenhoven bezig met een creatief project. Haar kunstwerken zijn niet zomaar creatieve uitspattingen, nee, werken van haar hand vertellen een verhaal.

Van schilderen tot beeldhouwen en een torso bekleden met sieraden, altijd is Lea Oudenhoven bezig met een creatief project. Haar kunstwerken zijn niet zomaar creatieve uitspattingen, nee, werken van haar hand vertellen een verhaal.

“Het maken van kunst brengt rust en is een uitlaatklep. Met beeldhouwen bijvoorbeeld, sla ik letterlijk en figuurlijk alles van me af, dat is heerlijk,” vertelt Lea Oudenhoven uit Boxmeer (75). “Door alles wat je meegemaakt hebt, ga je dingen doen die je leuk vindt.” Als kind was Lea al graag creatief bezig. Op het schoolbord in de klas mocht ze zich uitleven van de juf, wat resulteerde in de prachtigste tekeningen. “In vakken als tekenen en handenarbeid was ik goed. Ook heb ik altijd gekeken naar interieurs, of kleuren bij elkaar pasten bijvoorbeeld. Toen mijn drie kinderen klein waren, stond de creativiteit lang op een lager pitje.” Lea’s leven kende enige turbulentie, wat maakte dat ze met zichzelf in de knoop kwam. “Ik voelde dat ik bruiste, maar het kwam er niet uit. Iemand vroeg me of schilderen misschien iets voor me zou zijn. Een soort tornado met veel kleuren wat stond voor turbulentie was het eerste wat ik schilderde. Dat moet je vaker doen, kreeg ik als reactie.” Om te kijken of er nog meer in haar zat, volgde Lea een schilderworkshop bij Atelier Bianca Ambrosius. Bianca stimuleerde en coachte Lea iets te doen met haar creatieve talent.

Vrouwelijke vormen
“Ik kon het niet meer loslaten, was en ben er elke dag mee bezig, thuis in mijn kleine atelier. Ik koop bijvoorbeeld kale beeldjes die ik opleuk, maak van papierpulp een lamp, koop kale torso’s die ik opschilder of beplak met materialen als kralen. Ook vilten vind ik leuk om te doen. Daarnaast maakte ik al vele schilderijen met acrylverf. Vrouwelijke vormen en ogen vind ik het mooist om te schilderen. Materialen als jute en papier gebruik ik om de schilderijen reliëf te geven. Uit mijn werken kun je halen hoe ik me voel, deze hebben dan ook een verhaal, waar verschillende emoties tot hun recht komen. Als ik aan een project begin, heb ik mijn plan nog niet klaar. Ter plekke bedenk ik wat ik ga maken, ik ben ook altijd veel aan het wegpoetsen. Het kan bij wijze van spreken zomaar zijn dat ik een paard aan het schilderen ben als mijn vriend Chris weggaat en wanneer hij terugkomt staat er een bloem.” Mensen konden Lea’s werk waarderen, waardoor ze ook in opdracht ging werken en haar creaties verkocht.

Creatief bezig zijn is haar uitlaatklep
Behalve in de hal van het appartementencomplex, is er in huis geen enkel schilderij van Lea te vinden. “Ik ben te kritisch op eigen werk, vandaar. Dat is lastig, maar wel de weg naar verbetering. Samen met een collega geef ik regelmatig workshops in ’t Helder in Overloon. Mensen iets leren geeft me ook energie, dat is zo heerlijk. Ook ben ik publieksjury bij het televisieprogramma Project Rembrandt. Daarnaast zit ik tien jaar in de werkgroep van cultuurfestival Schijt aan de Grens. Dagelijks ben ik met kunst bezig, nieuwe ideeën zitten in mijn hoofd. Inspiratie haal ik vooral uit hoe ik me voel. Als ik aan iets vast zit, kan ik het niet meer loslaten, dan wil ik ook het resultaat zien.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring