Maatzorg de Mookerheide Dagbeleving

Aandacht geeft kracht

Aandacht geeft kracht

‘Leuk dat je er bent, geniet vandaag!’ Staat geschreven op het bord bij de entree van Maatzorg de Mookerheide in Mook. De Mookerheide is een dagbesteding, beter gezegd dagbeleving, voor senioren die de behoefte hebben om met elkaar de dag door te brengen. Het maakt niet uit wat je doet, alles is goed, als het maar een fijne dag is. Dat is het motto van eigenaresse Yvonne Hendriks.

“Mijn hele leven heb ik, als verzorgende niveau drie, in de zorg gewerkt,” vertelt Yvonne Hendriks (54), terugblikkend op het ontstaan van haar dagbeleving aan huis. “Ik draaide vaste diensten, dat ging goed met jonge kinderen thuis. Op een avond kwam ik bij een man, hij zat te huilen. Tijd om aandacht aan zijn verdriet te besteden had ik niet, dat was niets voor mij. Vervolgens ben ik als zzp’er in de thuiszorg gaan werken. Daar ontdekte ik dat de cliënten tussen het zorgmoment in de ochtend en avond een stuk miste waar ze geen aandacht kregen.” Het idee ontstond om in haar huis aan de Bovensteweg in Mook, dat zich er prima voor leende, een dagbesteding te beginnen. Een warme plek waar ze de aandacht en zorg zou kunnen geven die ze zo graag wilde bieden en waarvan ze had gezien dat deze broodnodig is.

Een fijne dag, een mooie beleving
Dagbeleving Maatzorg De Mookerheide werd in 2012 geopend. “Het woord dagbeleving is een bewuste keuze,” legt Yvonne uit. “We richten ons op de mens. Zij mogen meedoen in de maatschappij en horen erbij. Het maakt bij ons niet uit wát je doet, als je maar een fijne dag hebt, een mooie beleving. We kijken naar de mogelijkheden. Waar heeft iemand zin in? De nadruk ligt niet op een beperking van iemand. Sterker nog, het gaat hier niet over een ziekte.” De groep senioren, maximaal acht, die de dagbeleving van Yvonne bezoeken op maandag, woensdag of donderdag hebben een indicatie. Het kan zijn dat iemand een vorm van dementie heeft of dat de mantelzorger thuis ontzorgd moet worden. Ook bezoekers zonder beschikking van de gemeente of zorgkantoor zijn welkom. Mensen met gedragsproblematiek kan Maatzorg De Mookerheide geen plek bieden. “Wanneer er een aanvraag komt, via de huisarts of trajectbegeleiders bijvoorbeeld, is het ons doel de senior zo snel mogelijk een plek te bieden. We ontvangen ze met een kop koffie voor een kennismaking en de locatie te bekijken. Vervolgens kijken we in welke groep de bezoeker de beste aansluiting zal vinden en of daarin plaats is. Als het gaat om thuiswonende mensen met dementie is door de jaren heen gebleken dat dagbeleving de periode van zelfstandig thuis wonen met gemiddeld drie jaar verlengt. Ons motto is dan ook: blijf participeren, je bent nooit te oud om te leren!”

Korte lijnen met familieleden en disciplines
Op de ochtend dat mensen, afkomstig uit de gemeente Mook-Middelaar, de dagbeleving bezoeken worden ze door Yvonne of een van haar twee medewerkers opgehaald. “De chauffeuse is dus de begeleidster. Het voordeel hiervan is dat we meteen een blik kunnen werpen op de thuissituatie. Zien we iets zorgelijks, bijvoorbeeld dat iemand zijn medicatie niet heeft genomen, koppelen we dat direct terug. We hebben korte lijnen met familieleden en disciplines als fysiotherapeut en een praktijkondersteuner.” Om tien uur start de dag op De Mookerheide, voor de bezoekers, verzorgenden en vrijwilliger. De kracht van de dag op deze dagbeleving ligt in het kunnen zijn wie je bent en doen waar je gelukkig van wordt. “We doen spelletjes, gaan wandelen en zijn creatief bezig. We maken bijvoorbeeld producten die door lokale ondernemers of op markten verkocht worden. Daarbij zijn we circulair bezig. We krijgen of kopen bij de kringloop oude spullen en pimpen deze op. Wat we binnen brengen kunnen we ook weer uitgeven. Naast de creaties die we verkopen, mogen de bezoekers alles mee naar huis nemen wat ze hebben gemaakt. Thuis kunnen ze daar trots over vertellen. Daarnaast gaan we er ook op uit. We bezoeken bijvoorbeeld de kerstshow van een tuincentrum, eten ergens een ijsje of drinken koffie met een appelflap bij een plaatselijke ondernemer.”

Labrador Tinus, maatje van iedereen
De diverse activiteiten vinden in verschillende ruimtes plaats van de duurzame locatie in de bosrijke omgeving. Een licht overgoten tuinkamer is de centrale ruimte. In de ruime keuken wordt elke middag een smakelijke driegangenlunch bereid met verse groente die door de bezoekers zijn geoogst. In de rustruimte staan drie relaxstoelen voor een slaapje tussen de middag. Maar ook de tuin, een plek waar door de bezoekers ook getuinierd kan worden, is voor iedereen toegankelijk. Hierin is zelfs een orangerie gebouwd, een plek waar in een heel andere omgeving kan worden genoten van het buitenleven. De ruimtes zijn, naast de vele seizoensgebonden aankledingen die door de bezoekers zelf worden gemaakt, aangekleed met accessoires uit grootmoeders tijd. Leuke herkenbare dingen die zorgen voor gespreksstof. Tussen alle bedrijven door huppelt de labrador Tinus, een maatje van iedereen, vrolijk rond. Hij weet precies waar hij zijn kop op schoot moet leggen voor een beetje aandacht van beide kanten. Om drie uur worden de bezoekers weer blij en tevreden, moe maar voldaan naar huis gebracht.

Werk is pure passie
“Wat er leuk is aan mijn werk? Dit is geen werk, maar pure passie. Ik kan niets anders dan zorgen voor… Ik ben een freubelkont en wil anderen een warm bad geven. Ik wil leren van mensen. Onze bezoekers maken deel uit van ons gezin. Mijn zes kinderen, die inmiddels uit huis zijn, zeggen altijd: ‘Wij staan op de tweede plek, de bezoekers op de eerste.’ Mijn man komt in zijn werkpauze bij de mannen zitten en maakt een praatje met ze. We lunchen met z’n allen aan een lange tafel, net als vroeger.” Het gevoel wat Yvonne haar bezoekers wil geven komt bij hen aan, aan de reacties te horen: het is gezellig, een warm bad, prettig en grandioos. Thuis zie ik mensen door het raam, hier ontmoet ik ze écht. Mensen zwaaien, maar komen niet binnen. “Met mijn passie laat ik de bezoekers een beleving hebben van een fantastische dag. Aandacht geeft kracht.”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring