Madelon Klippert werkt aan breikunstproject

‘Gezocht: wol voor een groot breikunstproject’, een oproep van Madelon Klippert uit Vierlingsbeek. Zij geeft aan op zoek te zijn naar breiwol, garen en katoen in alle kleuren. Alle restjes, bolletjes, half afgebreide of gehaakte projecten zijn van harte welkom. Wat is Madelon van plan? Onze tekstschrijfster zocht haar op. 

‘Gezocht: wol voor een groot breikunstproject’, een oproep van Madelon Klippert uit Vierlingsbeek. Zij geeft aan op zoek te zijn naar breiwol, garen en katoen in alle kleuren. Alle restjes, bolletjes, half afgebreide of gehaakte projecten zijn van harte welkom. Wat is Madelon van plan? Onze tekstschrijfster zocht haar op. 

Wanneer Madelon Klippert de voordeur van haar woning in Vierlingsbeek opent, weet je dat hier een duizendpoot woont. Een vitrinekast met unieke sieraden, een kleurrijk schilderij aan de muur, een ingebreide stoel en gehaakte schemerlamp; alles is even prachtig. Madelon is kunstenaar, edelsmid, ze maakt unieke sieraden, zelfs van gedragen exemplaren. Het zijn echte kunstwerken onder de naam STUDIOKLIPPERT. Madelon: “Als kind was ik altijd al aan het knutselen, knippen en tekenen. In Maastricht, waar ik ben geboren, volgde ik een opleiding tot interieurarchitect en werkte als zodanig lange tijd bij verschillende architectenbureaus in het zuiden van het land. Nu werk ik als multidisciplinair kunstenaar; ik maak unieke kunstwerken met verschillende materialen, bijvoorbeeld sieraden van oude edelmetalen, verf en wol voor mijn schilderijen, wol en katoen voor mijn breikunst, hout en andere materialen.”

Aanstaand Breikunstproject
Inspiratie krijgt Madelon van het materiaal zelf. “Materiaal is leidend; als iets me aanspreekt, begin ik eraan. Zo ging het ook met de wol, waarvoor ik de oproep doe. Ik ben van plan een breikunstproject te realiseren bij de Luchtwachttoren in Maashees.” De Luchtwachttoren is in particulier bezit van Maria van Dorst. Deze toren was onderdeel van het landelijk netwerk van observatieposten van het Korps Luchtwachtdienst in de koude oorlog. “Vorig jaar kreeg ik de vraag van Erik van Maarschalkerwaard, een gerenommeerd kunstenaar uit Tienray, of ik tijdens het Monumentenweekend wilde exposeren bij de toren. Ik heb toen een selectie van mijn sieraden tentoongesteld, ontzettend leuk. Na afloop kreeg ik de vraag wat ik een volgend jaar zou willen doen. Ik heb toen een breikunstproject voorgesteld; een shelter met een keuken, een auto en een fiets voor de deur en dat allemaal ingebreid. Zelfs de bomen moeten eraan geloven. Hoe het precies gaat worden weet ik nog niet; mijn ideeën blijven mijn brein binnenstromen en het plan kan nog wel duizend keer veranderen.”

Nog felle kleuren nodig
Het beoogde kunstproject wordt gezamenlijk met het hele dorp gerealiseerd. “Aan mijn oproep met de vraag of mensen breiwol voor me willen bewaren, hebben veel bewoners uit Vierlingsbeek en daarbuiten gehoor gegeven. Mensen gingen enthousiast hun kasten aan het opruimen. Ik heb een dag vrij genomen om alles te sorteren op kleur, maar echt felle kleuren zoals knaloranje, knalgeel, felroze ontbreken nog. Als iemand deze in de kast heeft liggen zonder bestemming zou ik ze graag in mijn project willen verwerken. Daarnaast hebben vrijwilligers uit Vierlingsbeek aangeboden om me te helpen met breien. Alle breisels krijgen hun bestemming. Voor mij is het maken van kunst leven, zonder dit zou ik heel ongelukkig zijn.”

Het monumentenweekend vindt plaats op 14 en 15 september 2024.

Het kunstwerk van Madelon is kosteloos te bezichtigen.

 

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring