Modelbouwen, dagelijkse passie van Eric Jacobs
Eric Jacobs was elf jaar oud toen hij zijn eerste modelbouwpakket in elkaar knutselde. Modelbouwen groeide uit tot een passie waar Eric tegenwoordig wel elke dag plezier aan beleeft. Miniatuurscènes, vooral gericht op de situatie na de oorlog, bouwt hij zo realistisch mogelijk na.
- Topic Boxmeer
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Eric Jacobs was elf jaar oud toen hij zijn eerste modelbouwpakket in elkaar knutselde. Modelbouwen groeide uit tot een passie waar Eric tegenwoordig wel elke dag plezier aan beleeft. Miniatuurscènes, vooral gericht op de situatie na de oorlog, bouwt hij zo realistisch mogelijk na.
Als je naar de modelbouwprojecten van vrachtwagenchauffeur Eric Jacobs (51), uit Overloon kijkt, komt de historie tot leven. Tot in de kleinste details zijn de maquettes in miniversie niet van echt te onderscheiden. Met behulp van een bril waar diamantslijpers mee werken weet hij zelfs de gezichten op de allerkleinste poppetjes tot leven te brengen.
De passie voor modelbouwen begon toen Eric elf jaar was. Hij kreeg een modelbouwdoos en begon te knutselen. Van zijn zakgeld kocht hij een tweede doos, om vervolgens zowat wekelijks een model te bouwen. Eric: “Toen ik een jaar of zestien was begon ik er soms ’s middags aan om pas te stoppen als het model af was, vaak midden in de nacht.”
Het Overloonse Oorlogsmuseum, een favoriet van Eric, werd een bron van inspiratie voor zijn passie. Oorlogsvoertuigen en oorlogsscènes komen tot leven onder Erics’ handen. Ook boeken als ‘Frituur zorro’ van Theo Baten en Maarten Swarts met honderden foto’s van voertuigen waar ná de Tweede Wereldoorlog mee gereden werd gebruikte hij om inspiratie op te doen. “Voor mijn werk als chauffeur kom ik op veel plekken, waar ik ideeën opdoe. Op dit moment ben ik bezig met het namaken van een fabriek waar ik kwam. Tips en ideeën komen ook van collega-hobbyisten. Elke dag heb ik contact met een vriend uit Rotterdam over onze bouwprojecten.”
Erics’ zwager die timmeren als hobby heeft zorgt voor de houten ondergrond van de maquettes. Hierop bouwt Eric met behulp van modelbouwdozen en ander materiaal als tempex, karton en eetstokjes die transformeren naar weipalen, een realistische scène. “Ik maak alles behalve vliegtuigen en helikopters. Voor ik begin te bouwen zit er al een scène in mijn hoofd. Modelbouwdozen, waarop de schaal staat aangegeven, bijvoorbeeld 1:72 of 1:35, koop ik vooral in de Overloonse winkel Plien.” In zijn hobbykamer, waar Eric dagelijks aan de slag is, staan alle materialen die hij nodig heeft voor zijn geliefde hobby. Kwasten, kleurpotloden keurig op en rijtje in de doos, verschillende soorten verf, lijm en een airbrushapparaat met afzuiging. Een stapel modelbouwdozen wacht in de hoek van de kamer nog op de creativiteit van deze modelbouwer. “Meestal combineer ik verschillende dozen, en ik gebruik daarbij vooral mijn eigen fantasie. Echt álles kun je krijgen in miniatuurversie. Van duiven tot stroompalen, van behang tot reclameborden en losse letters.”
Erics paradepaardjes zijn al eens in het Oorlogsmuseum tentoongesteld en in een winkel. Eerder deed hij regelmatig mee aan modelbouwwedstrijden, en viel daarmee ook in de prijzen. “Tegenwoordig doe ik dat niet meer dat geeft teveel druk omdat het klaar moet. Nu bouw ik voor de fun. Het is gewoon fantastisch om te doen. Ik kan er mijn ei in kwijt en het geeft ontspanning. Het bouwen is van het begin tot het eind leuk, maar van de afrondende fase geniet ik het meeste. In mijn hoofd zitten nog duizend-en-een projecten.”