Ommetje Heumen

Met mijn wandelschoenen aan en de uitgeprinte versie van de gratis routefolder die ik vond op www.wandeleninbergendal.nl op zak, vertrek ik naar Heumen. ‘Ommetje Heumen’ heet de wandelroute die ik vandaag ga lopen. Voor mij is dit gebied totaal onbekend, ik ben benieuwd!

Met mijn wandelschoenen aan en de uitgeprinte versie van de gratis routefolder die ik vond op www.wandeleninbergendal.nl op zak, vertrek ik naar Heumen. ‘Ommetje Heumen’ heet de wandelroute die ik vandaag ga lopen. Voor mij is dit gebied totaal onbekend, ik ben benieuwd!

Volgens de folder is de route in twee delen te lopen. Het eerste gedeelte is zeven kilometer. Hier kun je een verlenging aanplakken van vijfenhalve kilometer, een totaal dus van twaalfenhalve kilometer. Het hele ommetje is nauwkeurig beschreven in de folder, ook het punt waarop je kunt verlengen of afbreken is duidelijk aangegeven. Wanneer je de lange versie kiest, is de knooppuntenvolgorde: 47-45-46-47-49-13-32-49-47 een leidraad. Daarnaast staat in de folder ook nog een plattegrond. Een duidelijk verhaal dus, daar houd ik, iemand die zelfs mét navigatie nog weet te verdwalen, van. Mijn auto parkeer ik bij Café Kanaalzicht en loop dan, volgens de aanwijzing, de straat er tegenover in: de Boomgaard.

Heumense Wijkhelden
Meteen al is er veel te lezen over de geschiedenis van het dorp. Bij een oorlogsmonument, aan het eind van de laan, maak ik even pas op de plaats. Er brandt respectvol een kaarsje. Over de dijk wandel ik, aangenaam verrast door de mooie plek, vervolgens langs het kanaal dat de Maas met de Waal verbindt. Als ik twee oude boerderijen, de Toppenberg en de Maashoeve, bewonderd heb, loop ik weer het dorp in. Daar stuurt de route me richting twee kerkhoven. Een dorpeling waarschuwt dat het pad doodloopt: “Er staat een hek, je kunt daar echt niet verder, kijk maar uit!” Ik zeg tegen de aardige man dat de route me alleen even van het uitzicht wil laten genieten. En terecht, want dat is indrukwekkend. Bij het prachtige protestantse St.- Joriskerkje aangekomen, tref ik twee jonge kinderen die zwerfafval opruimen. Het blijken ‘Wijkhelden’ te zijn. Deze helden houden hun eigen buurt schoon, waarmee ze een bijdrage leveren aan een schone en positieve leefomgeving. Wat een mooi initiatief! Een verdiend compliment achterlatend vervolg ik mijn ommetje.

Langs het Maas-Waalkanaal
Nadat ik vanaf de dijk de beschilderingen van kasteel Heumen onder de brug heb bewonderd, zit het eerste deel van Ommetje Heumen er op. De route bevalt me prima en mijn voeten kunnen nog wel even mee. Door het Heumense Bos vervolg ik mijn wandeling over halfverharde wegen richting de grote weg, een minder fijne plek om te lopen. Gelukkig stuurt de route me snel weer van de straat richting het Maas-Waalkanaal, waar ik een lang, recht pad bewandel richting de sluis. De boten zorgen ervoor dat er genoeg te beleven is. Via de straten in het dorp word ik weer naar Café Kanaalzicht gestuurd.

Ommetje Heumen; een aanrader
Als rasechte Brabander, die slechts een enkele keer deze regio bezocht, vond ik het oprecht leuk kennis te maken met Heumen en omgeving. De folder geeft een goede kijk op de geschiedenis van het dorp. De wandelroute laat de mooie plekjes van Heumen en het prachtige natuurschoon zien. Ommetje Heumen is wat mij betreft een aanrader!

Veel wandelplezier!

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring