Oops she did it again!

Ze is veelvoudig Nederlands kampioen, haar Europese titels zijn al lang niet meer op twee handen te tellen en maar liefst drieëntwintig wereldtitels staan op naam van Cuijkse powerliftster Ielja Strik. O ja, en niet te vergeten: er kan ook nog een Koninklijke onderscheiding aan dit indrukwekkende lijstje worden toegevoegd.

Ze is veelvoudig Nederlands kampioen, haar Europese titels zijn al lang niet meer op twee handen te tellen en maar liefst drieëntwintig wereldtitels staan op naam van Cuijkse powerliftster Ielja Strik. O ja, en niet te vergeten: er kan ook nog een Koninklijke onderscheiding aan dit indrukwekkende lijstje worden toegevoegd.

Ielja Strik (48) stoeit al vijfentwintig jaar met gewichten, zoals ze zelf zegt. Op jonge leeftijd begon Ielja met turnen. Door een blessure kwam ze in de sportschool terecht en daar viel haar talent op. Ze begon  met bodybuilding om vervolgens naar powerliften over te stappen. Tijdens haar eerste wedstrijd boekte ze al meteen winst en werd ze gevraagd bij de Nederlandse selectie.

Sindsdien sleept de Cuijkse powerliftster de ene na de andere grote prijs in de wacht. Een squat met 255 kilogram in haar nek, een deadlift waarbij ze meer dan tweehonderd kilogram tilt of een bankdrukbeurt waarbij ze honderdtachtig kilogram wegdrukt; Ielja flikt het. Nu, met haar achtenveertig jaar neemt ze het zelfs op tegen dames die haar dochter hadden kunnen zijn. “Wanneer ik voor een wedstrijdbeurt het podium opkom, zou ik de muur er wel uit kunnen lopen, zó gefocust ben ik dan. Door niets of niemand laat ik me afleiden. Heb ik mijn ding gedaan, dan ben ik gelukkig, en dat kun je dan ook zien.”

Ook al lijkt het misschien vanzelf te gaan, dat is zeker niet het geval. Ielja: “Vier keer per week train ik. Vaak rijd ik hiervoor naar de sportschool van mijn coach in Schiedam. Daarnaast moet ik voortdurend op mijn voeding letten. Altijd schommelde mijn gewicht rond 88 kilo en deed ik mee in de klasse onder 84 kilogram. Vlak voor een wedstrijd moest ik dan nog vier kilogram afvallen. Maar eerlijk gezegd was ik het alsmaar diëten moe, daarom besloot ik voortaan in de klasse boven 84 kilogram mee te doen. Met mijn negentig kilogram moet ik het nu opnemen tegen dames met een gewicht van meer dan honderd kilo.”

Topsport beoefenen betekent voor Ielja geen weelde of luxe. Na een Wereldkampioenschap in het buitenland waar zij vaak zelf naar toe rijdt of de trein en vervolgens het vliegtuig pakt, moet zij de volgende dag gewoon aan het werk. In 2020 opende Ielja in haar woonplaats een eigen sportschool. “Zeven dagen per week is deze geopend, op maandagmorgen moeten daar de deuren gewoon open. Het geeft me energie als ik zie dat mensen lekker aan het bewegen zijn, zich beter voelen en met een grote glimlach weer naar buiten gaan. Ik stop veel energie in de sportschool en dat krijg ik op deze manier ook weer terug.”

Superleuk vind Ielja het om aan televisieprogramma’s als Holland sport, Games of talent of de BZT-show haar aandeel te leveren. In november zagen we haar in actie op Eurosport tijdens het Wereld kampioenschap powerliften in Noorwegen. Ielja werd vierde, het is nog even spannend of ze gekwalificeerd gaat worden voor de World games. Pas in januari wordt dat duidelijk en natuurlijk gaan we duimen!

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring