Pieterpad veertig jaar

Wit-rode merktekens voeren naar schatting dertig- tot veertigduizend wandelaars per jaar over een lengte van vijfhonderd kilometer door heel Nederland. Ze wandelen over kleinere paden en onverharde wegen van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Limburg. Dit populaire lange afstandswandelpad kennen we al veertig jaar als het Pieterpad.

Wit-rode merktekens voeren naar schatting dertig- tot veertigduizend wandelaars per jaar over een lengte van vijfhonderd kilometer door heel Nederland. Ze wandelen over kleinere paden en onverharde wegen van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Limburg. Dit populaire lange afstandswandelpad kennen we al veertig jaar als het Pieterpad.

Met hun mobiele terras hebben Pieterpadvrijwilligers hun standplaats ingenomen aan de Groene streep in Afferden, achter hen het natuurgebied het Quin waar al vele Pieterpadwandelaars hun voetstappen achterlieten. Dat ze genieten van deze wondermooie plek verraadt een op een bankje aangebracht schildje met de tekst: ‘Ga even zitten en geniet van het Quin en van het Pieterpad zoals Els en ik dat gedaan hebben, Mariette’. Het Pieterpad is jarig, daarom trakteren vrijwilligers de wandelaars op koffie met gebak, zoals hier in Afferden.

Rugzak met Pieterpadgids
Wandelschoenen en een rugzak met een Pieterpadgids verraden dat Klaas en Margreet uit Voorburg en Veenendaal behoren tot de doelgroep waarvoor de vrijwilligers de koffie bruin hebben. Ze strijken neer onder de partytent. Margreet: “Klaas is de Pieterpadwandelaar, ik loop vier dagen mee en we overnachten op bijzondere plekken aan de route. De laatste keer dat we samen op vakantie gingen was in onze kindertijd, het is hartstikke leuk dit samen te doen.” In 2019 liep Klaas de eerste etappe van het Pieterpad: “Je ziet stukken van Nederland die je nooit eerder zag. Midden in de natuur heb je leuke gesprekken met medewandelaars. Het is hartstikke leuk om te doen en een mooie verrassing dat we hier worden getrakteerd.” Dat vindt ook Wilma, samen met haar vriendin is ze een ervaren Pieterpad-ter. Slechts drie van de zesentwintig etappes hebben ze nog te gaan. Vandaag loopt ze alleen een gedeelte om te oefenen voor de Nijmeegse vierdaagse.

Zomaar honderd wandelaars
Mieke Arts schenkt nog een kop koffie in voor de terrasbezoekers. Samen met haar man Jan Koopmans is zij een betrokken Pieterpadvrijwilligster. Jan en Mieke zorgen voor onderhoud en markering van de tweeëntwintig kilometer lange route van Holthees naar Gennep, die ook voor hun huis in Holthees langs gaat. Mieke: “In coronatijd hebben we de haarkleur van de wandelaars zien veranderen, het is een stuk minder grijs geworden. Je kunt ook echt merken dat het sinds die tijd drukker is op de route. Op feestdagen zoals Hemelvaart komen er zomaar honderd mensen langs!”

Bekend en populair
Bij de groep mensen met de feestbutton op hun jas gespeld bevindt zich ook Maarten Goorhuis, directeur van Stichting Pieterpad. Zijn moeder, Toos Goorhuis-Tjalsma, was samen met haar wandelvriendin Bertje Jens de bedenker en beschrijver van het Pieterpad dat in 1983 werd geopend. Maarten: “Het Pieterpad is heel bekend en populair. We zetten ons ervoor in dat het de naam die het heeft, ook verdient. Er zijn door heel Nederland zo’n veertig vrijwilligers actief om goede oplossingen te verzorgen voor eventuele problemen op de route. Ik ben dankbaar dat er zoveel mensen plezier beleven aan het wandelen over het Pieterpad.” Met nieuwe energie vervolgen de wandelaars hun route over het prachtige Quin.

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring