Portrettekenaar Leoni Deen

Van kinds af aan was Leoni Deen bezig met tekenen. Op de stoep tekende ze met krijt stickers na en als tiener schetste ze al realistische portretten. Onlangs werd ze geselecteerd deel te nemen aan het Omroep MAX-programma De Nieuwe Vermeer, een creatieve competitie op televisie.

Van kinds af aan was Leoni Deen bezig met tekenen. Op de stoep tekende ze met krijt stickers na en als tiener schetste ze al realistische portretten. Onlangs werd ze geselecteerd deel te nemen aan het Omroep MAX-programma De Nieuwe Vermeer, een creatieve competitie op televisie.

Waar haar leeftijdsgenootjes nog stoeptegels inkleurden was Leoni (37) al bezig met het natekenen van stickers. Haar allereerste schetsboek is gevuld met tekeningen van honden en de Disneyfiguren Bambi en Stampertje. Bladerend door het tekenboek kom je ook haar eerste portret van Mister Bean tegen, gemaakt op ongeveer tienjarige leeftijd. Overtrekken, daar deed ze niet aan, dat was kinderachtig.

Daar moet je wat mee doen!
Leoni: “Mijn vader leerde me hoe ik structuur in dat eerste portret van Mister Bean kon aanbrengen, en hoe ik schaduwen moest tekenen en rasters kon maken. Van hem kreeg ik een doosje potloden waarmee ik mocht werken, dat was geweldig.” Op de middelbare school begon Leoni met het tekenen van familieleden en favoriete beroemdheden van vriendinnen, om die vervolgens cadeau te geven. Daar moet je iets mee doen, waren de reacties van de ontvangers, maar na een poosje werd het tekenpapier opzij gelegd. “Ik had het te druk met werk en school, het kwam er niet van. Toen ik even wat minder goed in mijn vel zat moedigde mijn moeder me aan de potloden weer eens voor de dag te halen.”

Ogen en uitstraling belangrijk
In 2003 startte Leoni met een schildercursus. “Ik werkte erg snel, als de schilderopdracht af was zei de leraar; ga voor een spiegel zitten, en teken jezelf na. Toen maakte ik mijn eerste zelfportret. Ogen en de uitstraling van het model zo goed mogelijk weergeven is voor mij de uitdaging. Toevallig was ik over mijn tekenhobby in gesprek met een man die zei een foto te hebben van zijn kleinkinderen die hij nagetekend zou willen hebben. Dat heb ik gedaan, het was voor mij de drempel die ik overging om weer te gaan tekenen. Deze man en zijn vrouw waren tot tranen geroerd toen ze het resultaat zagen.”

De Nieuwe Vermeer
De kwaliteit van Leoni’s tekeningen werden steeds beter. Zo goed zelfs dat ze werd geselecteerd deel te nemen aan het omroep MAX-programma De Nieuwe Vermeer dat aankomend voorjaar op televisie te zien is. Er zijn zes schilderijen van Johannes Vermeer verdwenen, in dit programma krijgt creatief Nederland de kans die vermiste werken nieuw leven in te blazen. “We kregen daar een masterclass over de technieken van Vermeer. Het was erg leerzaam en leuk om mee te maken. Over de afloop kan ik nog niets zeggen.”

Anderen blij maken
Leoni werkt het liefst met zachte pastelpotloden. Het papier waarop ze tekent, is per opdracht wisselend. Naast de portretten tekent ze ook graag dieren. “Het liefst ben ik elke dag met tekenen bezig aan mijn bureau, maar naast mijn werk in de zorg lukt dat niet. Het is mijn passie, kan er alles in kwijt, en het is geweldig om anderen blij te maken met mijn tekeningen.”

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring