Rugzak vol ervaring
Vrijwilligerswerk doen in Afrika, zich inzetten tegen dierenleed en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, dit is Maartje van Leuven ten voeten uit. Hoe jong ze ook is, deze studente Social Work draagt dagelijks haar steentje bij aan een betere wereld.
- Topic Boxmeer
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Vrijwilligerswerk doen in Afrika, zich inzetten tegen dierenleed en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, dit is Maartje van Leuven ten voeten uit. Hoe jong ze ook is, deze studente Social Work draagt dagelijks haar steentje bij aan een betere wereld.
Boxmeerse Maartje van Leuven (20) heeft haar hart verloren in Afrika. Ze bezocht inmiddels al vier keer het, door haar zo geliefde, werelddeel om met een rugzak vol ervaring weer huiswaarts te keren. In 2018 vertrok ze na haar diplomering naar Ghana. Niet om te chillen op het strand na een drukke examenperiode, nee, Maartje ging aan de slag als vrijwilligster bij een centrum waar (huiswerk)begeleiding wordt gegeven aan kinderen. Vandaaruit bezocht zij verschillende scholen in de buurt om jongeren met een beperking les te geven en hulp te bieden waar behoeftes lagen. Maartje: “Het pure leven, back to basic en geen poespas, dat trekt me. De verschillen in culturen vind ik mooi, al kent het ook een keerzijde. Zo viel het me op dat er ontzettend veel plastic langs de kant van de weg ligt, dit zijn vaak zakjes waar drinkwater in zat. Er is daar geen afval-ophaalservice. Van restanten maakte ik een boodschappentas. Ik wilde de mensen niet verbeteren, maar inspireren.”
Duurzaamheid is iets wat bij Maartje hoog in het vaandel staat. Zo maakt zij haar eigen deodorant en zeep. Ook kleding maakt zij zelf of ze gaat bijvoorbeeld naar een ruilmarkt. Daarnaast draagt Maartje dierenwelzijn een warm hart toe, voor haar de reden om veganist te worden. Geen vlees, vis, eieren, melk en ook geen leren schoenen. “Ik vind het gewoon zielig voor de dieren en er zijn zoveel alternatieven!” Buiten coronatijd is Maartje maandelijks als vrijwilligster op pad voor Animal Rights. “Met een vaste club halen we handtekeningen op tegen dierproeven en gaan we met flyers de straat op.”
Maartje volgt naast haar vrijwilligerswerk, oppasbaantje en, normaal gesproken, werk op festivals de opleiding Social Work aan de HAN in Nijmegen. “Ik kies voor de richting ‘welzijn en samenleving’. Op mijn stageplek, Huis van Compassie in Nijmegen, een huis voor mensen die bijvoorbeeld in armoede leven of vluchtelingen, ben ik op mijn plek. Voor mijn volgende stage wil ik graag naar Afrika. De vorige keer verbleef ik daar in een gastgezin. Het klikte zo goed dat ik er naar terug wil.”
In haar toekomstdromen runt Maartje een fairtrade cacaoplantage en een chocoladefabriekje in Afrika. Ze wilt vooral uitgaan van de behoeftes en ideeën van de lokale mensen. “Ik kan wel iets bedenken, maar het is veel mooier en efficiënter als het van de lokale gemeenschap komt. Ik heb erover nagedacht hoe het als blanke zou zijn daar te wonen. Mensen zien je misschien toch als anders, als die rijke persoon, maar met het opbouwen van een eigen netwerk moet het lukken. Wanneer je elkaar beter leert kennen, vallen de verschillen grotendeels weg. Ik voel me daar thuis en de natuur is prachtig. Voor ik echt ga verhuizen wil ik, ook om te sparen, eerst een tijdje in Nederland in een ecodorp wonen. Met een gezamenlijke huiskamer, een eco-wc en buiten douchen, lekker back to basic en goed voor het milieu! Bezig zijn met duurzaamheid is belangrijk voor me!”