Sambeekse Motoren- en Tractorenvereniging SMT

De Sambeekse Motoren- en Tractorenvereniging SMT is een bloeiende vereniging van eigenaren en/of belangstellenden van klassieke tractoren en motoren, opgericht in 2002. Het doel van de vereniging is het waarborgen van het behoud van tractoren, motoren en werktuigen die van historische waarde zijn. Daarnaast organiseren de leden ploegwedstrijden en demonstraties en zijn ze trotse bezitters van een educatief park.

De Sambeekse Motoren- en Tractorenvereniging SMT is een bloeiende vereniging van eigenaren en/of belangstellenden van klassieke tractoren en motoren, opgericht in 2002. Het doel van de vereniging is het waarborgen van het behoud van tractoren, motoren en werktuigen die van historische waarde zijn. Daarnaast organiseren de leden ploegwedstrijden en demonstraties en zijn ze trotse bezitters van een educatief park.

Medeoprichter en drijvende kracht achter de club is Henk Laarakkers. Hij overleed helaas in 2016. Henk schakelde destijds Gerard Everink (67) in om hem te helpen een beleidsplan te schrijven voor de gemeente. “Ik ben geen techneut, daar kan ik niks van,” begint Gerard te vertellen, “maar een beleidsplan schrijven lukte wel.” Gerard is geïnteresseerd in geschiedenis, hij schrijft veel over de voormalige bewoners van het Sambeekse klooster en is lid van Sambeeks Heem. “Ik heb iets met cultureel erfgoed en zeker ook met oude tractoren. Ik werd mede door Henk enthousiast over SMT, vandaar dat ik tien jaar geleden lid werd van deze club.” In Gerards schuur staat een zestig jaar oude tractor die maximaal 22 km/u loopt. “Als er iets stuk is aan het ding, is er altijd wel een SMT-lid die me helpt. Het is een enthousiaste club mensen waar veel kennis aanwezig is.”

Henk Laarakkers was ook de bedenker van het educatief park. Gerard: “Zijn idee was dat we moeten laten zien hoe het zaaien en oogsten van gewassen vroeger gebeurde. Voor de oudere generatie is het een stukje herkenbaarheid, voor de jeugd mooi om te zien hoe het vroeger in zijn werk ging. SMT, die inmiddels achtenzeventig leden en vijfentwintig jeugdleden telt, vindt het ook erg belangrijk dat met name jongeren weten en voelen waar voedsel vandaan komt.” Zij nodigen daarom regelmatig scholen van omliggende dorpen uit mee te helpen met zaaien, poten en oogsten. Eigen leden leggen in hun vrije tijd alles uit aan schoolklassen over de groei, ontwikkeling en oogst van aardappelen, maïs, tarwe, gerst en bieten. Met steevast als afsluiter een bord frietjes. Het is niet voor niets dat SMT de onderscheiding ‘Knoeper van het jaar 2017’ is toegekend.

Op het educatief park staat sinds 2018 een historische hooimijt uit 1934. Deze dreigde met de sloop van een oude boerderij in Sambeek verloren te gaan. De erfgenaam wilde dit voorkomen en vroeg SMT of zij dit pareltje een tweede leven wilde geven. Alle benodigde werkzaamheden zijn verricht door eigen leden, van het maken van de bouwtekening tot het straatwerk. “Met een paar appjes krijgen we veel geregeld binnen onze club.”

Andere activiteiten binnen de club zijn toertochten, oud-ijzer actie, tijdens de (jeugd) boerenbruiloft in de carnavalstijd staan zij paraat en ze organiseren jaarlijks een groots opgezette Oogstdag. Daarnaast organiseert SMT elk jaar een landelijke ploegwedstrijd, waarbij diverse categorieën ploegen aan bod komen. Binnen de club schuilt zelfs een meervoudig ploegkampioen: Marius Jenniskens (56). Toen SMT begon met het organiseren van ploegwedstrijden kreeg Marius het idee daar ook eens aan mee te doen. “Vroeger, thuis, ploegde ik al veel, niet in wedstrijdverband, maar omdat het land bewerkt moest worden”, vertelt Marius. “Ik heb altijd graag met tractoren gewerkt, sinds veertig jaar werk ik als monteur mobiele werktuigen bij Peeters, Vortum-Mullem.”

In Nederland worden jaarlijks vijf ploegwedstrijden georganiseerd in competitievorm. Van deze vijf moet je als kandidaat aan drie wedstrijden meegedaan hebben. Wanneer je bij de laatste negen eindigt mag je naar de nationale kampioenschappen. Hiervan mogen de nummer één en twee deelnemen aan de Europese kampioenschappen. Toen Marius in 2013 inviel en direct won, is hij in 2014 volop aan het ploegen geslagen om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de volgende wedstrijd. Tijdens wedstrijden ploegt Marius met zijn groene oldtimer tractor, een Deutz uit 1959 en éénscharige Rumptstad ploeg uit 1958, in de categorie ‘Oldtimer heen en weer’.

De kunst van het ploegen tijdens een wedstrijd is een zo recht mogelijke ‘voor’ te ploegen over een lengte van ongeveer zeventig meter. Deze voor moet achttien centimeter diep zijn, met een speling van twee centimeter. “Als de beginvoor is gemaakt komt de jury deze beoordelen voordat je verder mag ploegen. Wat eenmaal geploegd is, mag je niet meer veranderen. Marius: “Je mag er zelfs niet meer met handen en voeten aankomen! Als de beginvoor is gemaakt, mag je geen hulpmiddelen meer gebruiken. De jury let op heel veel punten.”

De vitrinekast in Marius’ huiskamer staat inmiddels vol met bekers en trofeeën, hij heeft dan ook een mooie lijst aan kampioenschappen op naam staan. In 2013, 2015, 2016 en 2018 werd hij Nederlands kampioen. In 2014, 2016, 2017, 2018 en 2019 sleepte hij het Europees kampioenschap binnen. Hiervoor reisde hij naar Ierland, Wales, Duitsland, België en Schotland, met zijn vrouw Henny als trouwe supporter aan zijn zijde.

Of hij zenuwachtig is voor een ploegwedstrijd? “Ikke niet!” antwoordt Marius direct. “Dat is in mijn voordeel. Ik laat de moed ook nooit zakken. Als iets mislukt moet je daar overheen stappen. Elk puntje telt, dus het foutje achter je laten en verdergaan. Voordat ik naar een wedstrijd ga, zorg ik natuurlijk dat mijn tractor en ploeg in orde zijn en dat reservespullen meegaan. Het blijven oldtimers, er kan altijd wat stuk gaan. Het gebeurde al een keer dat mijn tractor tijdens een wedstrijd niet meer startte. Gelukkig kon ik hem zelf repareren.”

Op 7 oktober 2020 vertrekt Marius, als het coronavisrus het toelaat tegen die tijd, met zijn tractor en ploeg op een vrachtwagen geladen naar Denemarken, waar hij op 10 en 11 oktober wederom aan een Europees kampioenschap zal deelnemen. “Wat er nog op mijn bucketlist staat? Ik zou graag eens bij de Sambeekse ploegwedstrijd de eerste plaats willen behalen, dat is me nog niet gelukt. Het ploegen vind ik nog steeds erg leuk om te doen en de SMT is een leuke, gezellige club, dus ik ga er gewoon mee door.”

Het voorjaar staat voor de deur. Of het nou sleutelen is in eigen schuur of de handen uit de mouwen steken op het educatief park, SMT is volop in beweging.

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring