Thomashuis Boxmeer

Thomashuis Boxmeer is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Een veilige plek waar warmte, huiselijkheid en persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staat. Topic spreekt zorgondernemers Karen de Hosson en Pieter Ewouds.

Thomashuis Boxmeer is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Een veilige plek waar warmte, huiselijkheid en persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staat. Topic spreekt zorgondernemers Karen de Hosson en Pieter Ewouds.

Sinds de start in 2003 telt Nederland 118 Thomashuis franchise bedrijven, welke vernoemd zijn naar de gehandicapte zoon van de grondlegger. Samen met hun kinderen Jente, Marit en Tjebbo zijn Karen (46) en Pieter (50) in 2013 gestart met hun Thomashuis in Boxmeer. Het echtpaar had al langere tijd het idee voor zichzelf te beginnen. Pieter met ervaring in horeca, schoonmaak en management en Karen met jarenlange werkervaring in de zorg, kwamen toevallig in gesprek met een eigenaar van een Thomashuis. Zij hoorden hem erover vertellen en waren direct enthousiast.

In het riante, monumentale pand aan de Sambeekseweg wonen de bewoners en verantwoordelijke zorgverleners onder één dak. “Op deze manier zijn we goed op de hoogte van de gang van zaken, wat een groot voordeel is. Een nadeel is, als Karen ‘even’ iets gaat halen, dat ze direct twee uur weg is”, zegt Pieter lachend. Karen: “Onze kinderen lopen regelmatig naar het Thomashuis voor een praatje, mee te knutselen of kokkerellen. Toen ze klein waren, en niemand wilde een spelletje doen, liepen ze naar het Thomashuis, daar is altijd wel iemand. Ze helpen graag mee met organiseren van activiteiten, zoals een sportactiviteit of Koningsspelen. Ik geniet ervan als ik zie dat de kinderen, onze hond Buddy, bewoners en collega’s door elkaar heen lopen.” Naast henzelf werken bij het Boxmeerse Thomashuis vijf vaste medewerkers die een maatschappelijke zorg niveau vier diploma op zak hebben, twee vakantiekrachten, een interieurverzorgster en twee vrijwilligers.

Bewoners hebben ieder een eigen zit/slaapkamer die ze mogen inrichten naar wens. Elke kamer is uniek. Daarnaast is er een gezamenlijke woonkamer met open keuken en een grote, groene tuin, waar ze zoveel mogelijk vertoeven. Overdag zijn de meeste bewoners buitenshuis aan het werk. Zij hebben werk op plekken als zorgboerderij Molenveld, manege Sprong Vooruit, basisschool het Telraam, zorgboerderij ’t Spiek en restaurant Brownies en Downies. “Wanneer zij thuiskomen kletsen we even met een kop thee en een koek en vragen hoe het gegaan is. Daarna gaan ze douchen of iets voor zichzelf doen. Dit kan op hun eigen kamer of in de centrale huiskamer waar de thuissituatie zo goed mogelijk is nagebootst. Daar hoort lekker voor de televisie hangen in je pyjama op de bank ook bij.” Wanneer de bewoners niet werken of sporten ondernemen zij gezellige, creatieve en sportieve activiteiten. Maar, net als in ieder ander huishouden, helpen zij met kleine huishoudelijke activiteiten als de tafel dekken en afruimen.

“De zorg voor onze bewoners is een grote verantwoordelijkheid, dat is waar we voor gekozen hebben, maar we krijgen er ontzettend veel voor terug. We kunnen hier gelukkig worden van kleine dingen. We hebben een mooi team om ons heen en als ouders van onze bewoners laten weten dat ze hun kind vrolijk en blij zien, is dat prachtig,” besluiten Pieter en Karen.

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring