Toetiefoodtie

Niet alleen dromen, maar ook actie ondernemen; dat is wat Mischa Schaefer en Dave Lauf deden met de aankoop van een roestige Citroën HY bus. Eigenhandig wordt deze broze oldtimer omgetoverd tot een veelzijdige foodtruck. Mensen laten genieten van bijzondere gerechten en meer, dat is waar Mischa en Dave met hun ‘Toetiefoodtie’ foodtruck van dromen.

Niet alleen dromen, maar ook actie ondernemen; dat is wat Mischa Schaefer en Dave Lauf deden met de aankoop van een roestige Citroën HY bus. Eigenhandig wordt deze broze oldtimer omgetoverd tot een veelzijdige foodtruck. Mensen laten genieten van bijzondere gerechten en meer, dat is waar Mischa en Dave met hun ‘Toetiefoodtie’ foodtruck van dromen.

“Mijn passie is koken, als ik mijn gasten in de watten kan leggen, ben ik happy,” vertelt Mischa Schaefer (30), gastvrouw bij Holland Casino. “Altijd droomde ik al over iets opzetten in de horeca.” Nadat zij letterlijk en figuurlijk de sfeer proefde op foodtruckfestivals kreeg Mischa het idee een foodtruck te beginnen. Met vriend Dave Lauf (40), mede-eigenaar van café De Heidebloem in Siebengewald, besprak ze deze droom. Hij heeft een grote liefde voor oldtimer tractoren, maar een busje aankopen zag hij niet zitten. “Maar toen ik met Mischa meeging, kreeg ik ook het foodtruckvirus te pakken en besloten we ervoor te gaan.”

Hun zoektocht leidde naar een Citroën HY bus uit 1952 in Zuid-Frankrijk. Deze had dienst gedaan bij een Franse groenteboer en stond al jaren onder een boom. Dave: “Dit type vinden we mooi, met zijn split window en ribbelneus onderscheidt deze zich van andere busjes. Door de roest heen zagen we wat moois. Op Mischa’s verjaardag werd de koop gesloten.” 

Dave, geïnteresseerd in techniek, besloot de bus eigenhandig op te knappen. Allereerst werden de mechanische delen eruit gehaald. Om de originele vorm van de bus te behouden, gingen ze de uitdaging aan de vloer te verlagen om ruimte te creëren. Ook diverse schadeplekken werden gerepareerd. “De kurken die we in het dashboard vonden, verklaren de vele deuken,” lacht Dave. Na een bezoek aan de straler was de roest verdwenen en dankzij de grondlak komt dit ook niet meer terug. “Ik vind het echt mooi om te klussen, soms sta ik er zelf van te kijken hoe ik iets voor elkaar krijg. Vanaf augustus 2020 ben ik er bijna dagelijks mee bezig, door de lockdown heb ik hier nu tijd voor gekregen. Alles zelf doen is leuker, goedkoper en een uitdaging.”

Ook Mischa ziet die uitdaging met het beginnen van een foodtruck. “Het totaalplaatje moet kloppen als we op pad gaan. Op kleinschalige festivals, thuisfeesten, bedrijfsborrels, bij dat soort gelegenheden willen we mensen een beleving geven. Iets nieuws, bijzonders, speciale gerechten van goede kwaliteit én meer, dat hebben we voor ogen. Ik ben van mening dat je alleen dingen moet serveren waar je zelf achter staat.” Met een vast werkblad, afzuigkap en koeling, maar losse bakplaat, grillpan en friteuse wordt de bus straks zo ingericht dat er gevarieerd kan worden met de gerechten. Het liefst gaan Dave en Mischa, hopelijk vanaf komende zomer, wekelijks op pad met hun nu al geliefde Toetiefoodtie. “Je moet doen wat het juiste is voor je, waar je plezier in hebt, waar je achter staat en goed in bent. Dan zie je het werk niet als werk, maar als hobby. Met de creativiteit van ons beide geloven we in de toekomst. We klussen lekker verder!”

 

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring