Vrienden van het Maasziekenhuis
Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis en haar bestuur zetten zich belangeloos in voor een nog leefbaarder, aangenamer, sfeervoller en aantrekkelijker Maasziekenhuis. Het in Beugen gelegen Maasziekenhuis Pantein is een regionaal, modern, kleinschalig ziekenhuis dat zich richt op bewoners van de regio Land van Cuijk en Noord-Limburg.
- Wanda Havens
- Deel dit artikel
Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis en haar bestuur zetten zich belangeloos in voor een nog leefbaarder, aangenamer, sfeervoller en aantrekkelijker Maasziekenhuis. Het in Beugen gelegen Maasziekenhuis Pantein is een regionaal, modern, kleinschalig ziekenhuis dat zich richt op bewoners van de regio Land van Cuijk en Noord-Limburg.
In 2011, toen de nieuwbouw van het Maasziekenhuis was gerealiseerd, richtte een aantal maatschappelijk betrokken inwoners uit de regio de stichting Vrienden van het Maasziekenhuis op. Voorzitter van het eerste uur is Henny Swinkels. “In eerste instantie had Maasziekenhuis een sponsorbedrijf ingeschakeld. Het bleek dat bij sponsoring geld aan de strijkstok zou blijven hangen. Dat wilden we niet; het idee was goed, maar de uitvoering moest anders,” vertelt Henny, “ We verzamelden een groep mensen, de één kende de ander, en de stichting Vrienden van het Maasziekenhuis was geboren.”
De Vrienden waren het snel eens. Alle activiteiten moesten in het belang staan van de patiënten met als doel: daar hulp bieden waar het vanuit de basisverzekering niet gebeurt. Naast het bestuur zijn inmiddels diverse commissies actief. Elk individueel lid is gemotiveerd. Het zijn mensen die vanuit hun hart dit vrijwilligerswerk doen. Henny: “Het werkt als een speer. We zijn maximaal transparant, maken geen kosten, of er moet geen andere uitweg zijn. We bieden volledig inzicht in hoe en waarom we iets doen, we leggen alles op tafel.” Bestuurders en commissieleden van de stichting ontvangen dan ook geen beloning voor hun werkzaamheden.
De Stichting is een erkende ANBI-instelling. Dit betekent dat giften zijn vrijgesteld van schenk- en erfbelasting, dit maakt schenken aantrekkelijk. De Vrienden van het Maasziekenhuis kunnen niet zonder donaties en giften. Een veertigtal ambassadeurs, particulieren of bedrijven die een bedrag per jaar schenken, hebben zich aangesloten bij de Vrienden. Ambassadeurschap kent verschillende gradaties; het bronzen, zilveren en gouden ambassadeurschap. Uiteraard zijn ook alle eenmalige giften van donateurs meer dan welkom. Donateurs en ambassadeurs werken samen mee aan het bereiken van de doelstelling van de stichting.
Bianca Schrijen, ‘Schrijen afscheid en herinnering’: “Samen zijn wij de regio, samen versterken we de regio. Maatschappelijke betrokkenheid verbindt ons, daarom zijn wij ambassadeur van de Vrienden van het Maasziekenhuis.” Chris Jordans, ‘Jordans Sign & Promotion’: “Onze motivatie om bij deze club te horen is dat zij zich belangeloos inzet om het verblijf van de patiënten in het Maasziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. Daar waar door kostenoverwegingen de vraag naar extra service beperkt wordt, vullen de Vrienden dit aan. Doordat wij als Jordans Sign & Promotion op een breed vlak leverancier zijn aan de Panteingroep, kunnen wij als zodanig een balletje terugrollen en de Vrienden van het Maasziekenhuis daar waar nodig een helpende hand toe steken. Wij dragen hier graag ons steentje aan bij.”
Alle giften, hoe klein ook, worden besteed aan patiënten en bezoekers van het Maasziekenhuis. “We moesten ergens beginnen,” vertelt Henny. “En daarvoor hadden we samenwerking met de werknemers van het ziekenhuis nodig. Het was even wennen, maar het idee werd positief ontvangen. Inmiddels kan ik wel zeggen dat het is uitgegroeid tot een perfecte samenwerking. Ik zou het zelfs ‘ideaal’ willen noemen. Leidinggevenden kunnen bij ons projecten indienen. Iemand binnen onze groep bekijkt wat het beste aansluit, en wat we kunnen financieren. Medewerkers zijn altijd betrokken bij hetgeen we doen.” Het eerste project was het financieren van slaapstoelen. “Uit eigen ervaring wist ik dat er geen gelegenheid in het ziekenhuis was voor naasten van de patiënten om te overnachten, terwijl dit erg belangrijk is.” De stoelen, maar liefst acht stuks, zijn er gekomen, maar daar bleef het niet bij. Zo kwam er spelmateriaal op de afdeling kinderpsychologie. Een kamer op de afdeling oncologie werd aangekleed. Vier fraaie tuinbanken zijn aangeschaft. De plafonds op de afdeling radiologie zijn aangepakt. Het ziekenhuis is vier Mobilyzer infuuspalen rijker. Vrijwilligsters hebben herkenbare kleding aan. Daarnaast zijn De Vrienden erg trots op de realisatie van de stilteruimte. Henny: “Dit heeft enorme indruk gemaakt. Vandaag de dag komen alle mogelijke religies hier binnen. We hebben daarom een stiltecentrum ingericht. In één ruimte kan elke gelovige zich terugvinden. Dit komt ten goede aan de samenleving. Ook de handmassages, waarvan de scholing en olie wordt gefinancierd door de Vrienden, vallen in zeer goede aarde bij de patiënten”. En dit is nog maar een piepkleine greep uit de indrukwekkend lange reeks extraatjes die de Vrienden realiseerden voor patiënten en bezoekers van het Maasziekenhuis.
Dianne Toonen, oncologieverpleegkundige bij Maasziekenhuis Pantein: “Dankzij de Vrienden kunnen we patiënten middelen of diensten aanbieden die er echt toe doen. Hoe fijn is het als je hartstikke ziek bent en er komt een vrijwilliger die je een handmassage aanbiedt zodat je even kunt ontspannen? Of je kunt niet meer in bed liggen van de pijn en iemand helpt je in een relaxstoel? Ook kunnen wij patiënten informeren over een onbekend en spannend medisch traject dat ze moeten doorlopen. Dankzij de Vrienden van het Maasziekenhuis zijn er informatiefilmpjes gemaakt over een operatie, herstel na darmoperatie en de eendagsdiagnostiek van de mammapoli. Dagelijks maken wij dankbaar gebruik van de zaken die dankzij hen realiteit zijn geworden. Dat maakt dat je patiënten net dat extra’s kunt geven. Wij zijn heel erg blij met de Vrienden!”
En natuurlijk zijn ook de patiënten blij met de Vrienden van het Maasziekenhuis. Een quote van een patiënt die een massage ontving, mogelijk gemaakt door de Vrienden: “Tijdens mijn opname werd me zomaar een voetmassage aangeboden. Ik was hiervan onder de indruk. Het voelde zo rustgevend. Het maakte het verblijf in het Maasziekenhuis nog aangenamer naast de empathische houding van de zorgverleners en het heerlijke eten. Dank!”
Henny: “Zo nu en dan krijg ik briefjes in de bus, of mailtjes van mensen die geholpen zijn, soms ook anoniem, dat zijn de dingen waar we het voor doen. En we gaan door, er zijn nog doelen te behalen. Zoals het werven van meer donateurs van De Vrienden van het Maasziekenhuis.”