Wanda gaat slapen bij…

Bed & Breakfast Woudzicht

Bed & Breakfast Woudzicht

Als de navigatie van mijn auto “U bent gearriveerd” zegt, zie ik een prachtig pand aan de Knapheideweg 2 in Groesbeek. “WAUW!”, zeg ik hardop. 'B & B Woudzicht' staat op het bordje boven de brievenbus. Het rijksmonument aan de bosrand telt aan de voorkant vijf grote ramen met karakteristieke luiken en over de gehele bovenverdieping een balkon. Een plaatje! Nog voor ik de kans krijg aan te bellen wordt de voordeur geopend, voor me staat gastvrouw Bianca Slootmans. Ze loopt met me mee naar het vrijstaande bijgebouw van het huis waar we, met wat te drinken, plaatsnemen aan een grote tafel in een sfeervolle ruimte. Ik ben benieuwd hoe Bianca en haar man Henry op deze mooie plek terecht zijn gekomen. “Tijdens een fietstocht zag Henry dit huis,” vertelt Bianca, “hij vond hij het meteen erg mooi. Toen dit pand in 2018 te koop kwam, móesten we dan ook gaan kijken. Tijdens een borrel met de vorige bewoners op de Nijmeegse vierdaagse is de koop overeengekomen.”

Het huis werd gebouwd rond 1860 en is een van de rijksmonumenten van Groesbeek. “Toen we het kochten was het nog geen B&B, maar we vonden het leuk om buiten ons werk op de operatiekamer in het ziekenhuis een B&B te beginnen. We hebben veel gereisd, weten daardoor wat belangrijk is om mensen zich ergens thuis te laten voelen. We maakten drie kamers, één, de Groene kamer, in het souterrain van ons huis die met een aparte ingang te bereiken is, en twee, de Blauwe en Bruine kamer, in het bijgebouw.”

Bianca biedt me een rondleiding aan. In het souterrain van het rijksmonument bevindt zich de Groene kamer met aparte televisiekamer. Weer is het eerste wat ik zeg; ”WAUW!” Alles wat ik zie heeft een verhaal. “Dit kastje bijvoorbeeld hebben we gekocht in een plaatsje vlak bij Den Helder. Het was precies het soort kastje dat ik zocht met de goede afmetingen, dus de auto in en op naar de andere kant van het land. Het bad hebben we, gloednieuw, gekocht op Marktplaats. Het was verkeerd geleverd bij mensen. We vinden het goed en leuk dingen te hergebruiken. Henry is handig, bijna alles deed hij zelf. Eigenlijk was ik niet heel creatief, maar wanneer je met zo’n project bezig bent word je dat vanzelf.” Wie in de televisiekamer die bij de Groene kamer hoort, televisie kijkt, doet dit vanuit twee originele bioscoopstoelen die precies in een nisje passen. Schilderijen met filmhelden, maken het plaatje compleet.

Kamer twee, de Blauwe kamer, bevindt zich op de eerste verdieping van het bijgebouw. Het wordt eentonig, maar weer is mijn eerste reactie: “WAUW!” De styling is gaaf en het ontbreekt aan niets. De derde kamer is de Bruine kamer, en ook deze is ‘af’. Bianca: “De badkamer in het midden van de bovenverdieping is voor gezamenlijk gebruik, maar als de ene kamer is geboekt, wordt de andere geblokt. Behalve wanneer gasten bekenden van elkaar zijn, dan kunnen de kamers tegelijk geboekt worden.”

Na de rondleiding en een gezellig praatje drukt Bianca me op het hart dat ik altijd mag aanbellen als er wat is. Wanneer ik mijn spullen een plekje heb gegeven op de Blauwe kamer, trek ik mijn wandelschoenen aan. De naam Woudzicht begrijp ik direct als ik een paar meter van de B&B het bos inloop. Vanwege de harde wind besluit ik het bos-rondje kort te houden en richting het centrum van Groesbeek te lopen. Binnen een halve kilometer sta ik bij een busstation en het eerste restaurant. Het weer zit niet mee, wat maakt dat ik rechtsomkeer maak naar Woudzicht. Nadat ik mijn kletsnatte kleding over de verwarming heb gehangen, spring ik onder een warme douche. Tijdens het douchen denk ik; dit moet toch heerlijk zijn voor de Pieterpadwandelaars die hier overnachten? Het Pieterpad loopt recht voor de deur. In zo’n sfeervolle B&B terechtkomen en vervolgens na een wandeling van een uur of vier genieten van een brandschone badkamer en heerlijke douche of zelfs bad, zalig. Aan het bed ligt het zeker niet, maar die nacht slaap ik onrustig, de storm laat flink van zich horen.

Als ik wakker word, hoor ik vogels fluiten, die hebben zich niets aangetrokken van het barre weer. Omdat het weer nu rustig lijkt, besluit ik voor het ontbijt een rondje te maken in het bos. Bianca vroeg hoe laat ik wilde ontbijten, half negen hebben we afgesproken. De storm heeft duidelijk zijn sporen nagelaten in het bos, maar een wandeling lukt prima. In de informatiemap van Woudzicht heb ik gelezen dat hier in de buurt veel wandel- en fietsmogelijkheden zijn. Natuurgebieden als de Mookerheide en Sint Jansberg liggen in de directe omgeving. Wanneer ik een uurtje in de benen heb schuif ik aan de ontbijttafel waar ik aangenaam verrast word. (Ja hoor daar komt ie weer…) WAUW! Warme broodjes, ik geloof niet dat er iets lekkerder ruikt dan dat, beschuit, crackers, yoghurt, vers fruit, een eitje, het ontbreekt me aan niets. Als Bianca de ontbijtboel komt ophalen raken we weer aan de praat. Ik vraag haar waar hun gasten zo al vandaan komen. “We krijgen gasten uit heel Nederland, meestal een uur of meer hier vandaan, waaronder veel Pieterpadwandelaars. De omgeving is mooi, ook mensen die hier maar een half uur vandaan wonen kunnen een fantastisch weekend dicht bij huis hebben. Het bespaart reistijd en toch heb je het gevoel er echt uit te zijn geweest in een nieuwe omgeving. Er is veel te doen in de buurt, je kunt golfen, musea bezoeken, cultuursnuiven, wandelen en fietsen. Het is prettig dat we onze gasten een fijn moment kunnen bieden, met een verrassingselement, op een mooie plek. Mensen zijn vaak druk, hier hebben ze even een rustmoment, worden verwend en gaan met een goed gevoel weer weg. We willen graag net wat extra’s bieden.”

Nou, Bianca en Henry, jullie missie is geslaagd. Precies met dat gevoel vertrek ik met mijn koffer weer naar huis. Bedankt voor jullie gastvrijheid met dat tikje, zeg maar gerust tik, extra’s: WAUW!

Heeft u ook een bijzondere overnachtingsplek, bijzonder B&B of anders, laat het ons weten via info@topic-magazine.nl Wanda komt graag proefslapen!

Naar het overzicht

Wanda Havens

Over de schrijver

Wanda Havens

Ontmoet 'Wanda schrijft'. Auteur en column schrijfster over alledaagse, herkenbare onderwerpen en mensen. In zowel regionale kranten en op diverse website rubrieken een terugkerende pen. Schreef reeds 2 boeken en schrijft sinds 2018 artikelen voor Topic. Schrijven is haar passie, haar droombaan.

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring