Winand Derks van de Ven bouwt Station Holthees

Lang geleden, in 1885, werd een station geopend in Holthees. Deze is inmiddels al lang gesloten, maar Holthees heeft sinds kort weer een heus treinstation! Techneut Winand Derks van de Ven bouwde er een in zijn achtertuin.

Lang geleden, in 1885, werd een station geopend in Holthees. Deze is inmiddels al lang gesloten, maar Holthees heeft sinds kort weer een heus treinstation! Techneut Winand Derks van de Ven bouwde er een in zijn achtertuin.

“Het treinstation is officieel ‘Station Holthees’ gedoopt. Het is meer dan honderd jaar oud en helemaal geklonken zoals ook de Eiffeltoren is geconstrueerd”, vertelt Winand Derks van de Ven (65) over de bijzondere overkapping aan zijn huis. Acht jaar geleden kocht hij het voormalige spoorwegstation, van welke plaats is niet bekend, in losse onderdelen. Jaren lag het als oud ijzer in een hoek opgestapeld. “Of het gaat weg of je gaat er iets mee doen”, spoorde Winands vrouw Wil hem aan. Van de onderdelen van het oude station besloot hij een overkapping aan hun huis te maken.

Pieterpadpauzeplek
Dat Winand twee rechterhanden heeft, is te zien aan de Pieterpadpauzeplek. Deze maakte hij op eigen grond voor wandelaars van deze lange afstandsroute die door Holthees loopt. Met de stalen sculptuur brengt hij een ode aan de noeste wandelaar. Een handwijzer laat het aantal kilometers zien naar Pieterberg en Pieterburen, het begin- en eindpunt van het wandelpad. “De boom is van de loop van een kanon gemaakt, de tafel was het wiel van een treinstel dat ik van een vriend kreeg. Dit monument heb ik in fases gemaakt.”

Bloed, zweet en tranen
Ook Station Holthees maakte Winand in fases. Twee en een half jaar bouwde hij eraan, het kostte bloed, zweet en tranen. “Eerst heb ik de constructie op tekening uitgewerkt. Omdat het ijzerwerk niet helemaal paste aan het huis, werden nieuwe onderdelen verweven in de oude. Er zit geen centimeter laswerk aan het oorspronkelijke bouwwerk, alles is met nagels geklonken. Ook moest er veel versleten ijzerwerk gerepareerd worden. Oorspronkelijk liggen er dakpannen op, maar ik wilde er een modern dak op hebben liggen, dat licht doorlaat. Daarom heb ik voor glas gekozen.” Tijdens het hele proces was het echtpaar Derks van de Ven een topteam, net zoals ze dat waren bij de bouw van hun woning. Steen voor steen bouwden zij die eigenhandig op. “De klinknagels bijvoorbeeld, werden door Wil warm gestookt, zodat ik ze kon verwerken. Ook van twee broers en een vriend kregen we hulp. Het is leuk samen dingen te creëren. Iets maken wat ik niet kan, is voor mij de uitdaging. Ik ben autodidact, vogel alles zelf uit. Wanneer ik het kan, is voor mij de uitdaging weg. Dingen afwerken, daar ben ik slecht in.” Van zijn vrouw kreeg Winand het bekende duwtje in de rug om door te pakken.

Grappige technische snufjes
Met een jarenoude druif als schaduwdoek fungerend onder het glazen dak, brengen Winand en Wil menig uurtje door in Station Holthees. Genieten doen zij dagelijks ook van hun ‘kijkhuis’ vol grappige technische snufjes en leuke, bijzondere en prachtige kunstwerken. “Nieuwe technieken verwerken in ouderwetse dingen creëren, dat vind ik leuk, zo lang het maar niet standaard is. Nieuwe ideeën ontstaan nog steeds, die groeien!”

 

Naar het overzicht

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring