‘Maatwerk en service, dat past bij brandjes blussen’

Brandjes blussen en daarmee mensen helpen, niet alleen zijn hobby als brandweerman, maar ook in zijn dagelijkse werk bij de HUBO-vestiging in Millingen aan de Rijn. Sinds vier jaar is Dirk van de Wetering er bedrijfsleider.

Brandjes blussen en daarmee mensen helpen, niet alleen zijn hobby als brandweerman, maar ook in zijn dagelijkse werk bij de HUBO-vestiging in Millingen aan de Rijn. Sinds vier jaar is Dirk van de Wetering er bedrijfsleider.

Al vijfentwintig jaar werkt de vierenveertigjarige Dirk van de Wetering bij de HUBO Bouwmarkt in zijn geboortedorp. Hij is getrouwd met Janneke en vader van twee dochters en de stoere en knap ogende ‘kerel van beton’ stapt sinds 1998 elke morgen op zijn fiets om mensen te helpen in ‘zijn’ HUBO.  

Spann dynastie
Aannemersbedrijf Spann-Eerden begon vlak na de oorlog aan de Prinses Margrietstraat als aannemersbedrijf. Directeur Willem Spann: “Er was vanwege de wederopbouw in de jaren ‘40 een enorme behoefte aan woningbouw en materialen. Mensen  deden destijds nog heel veel zelf, en zo was er een enorme vraag naar ´schruufkes en plenkskes.’ Dat bracht de gebroeders Spann op het idee om naast het aannemersbedrijf ook een winkel te beginnen met klusmaterialen. Ben Spann, een van de vijf broers werd toen directeur van het klusbedrijf. Ben had het vak niet alleen in de vingers, maar de altijd vriendelijke, deskundige en behulpzame telg uit de Spann-dynastie had vooral de gunfactor. Al snel werd het bedrijf aan de Prinses Margrietstraat te klein, en werd de vestiging verplaatst naar het Molenveld waar tegenwoordig een team van acht mensen dagelijks haar passie kan uitvoeren.    

Meubelmaker
Van de Wetering is van oorsprong meubelmaker en leerde daarnaast de kneepjes van het bouwvak, maar hij miste het verfijnde werken en volgde een opleiding ‘verfijnde houtbewerking’. Zo kwam hij aan het werk bij Ton Hubbers interieurbouw. “Op een dag sloeg het noodlot toe toen mijn knie ‘doorklapte’ en ik met gereedschapskist en al van de trap viel. Uit onderzoek bleek dat ik een aangeboren afwijking (geen holling) in mijn knie had en zo zat ik van de een op de andere dag in het Radboudziekenhuis aan een van de bureaus die ik zelf gemaakt had. Zo werd er een dikke streep door mijn toekomst getrokken. Zwaar tillen en te lang lopen waren van de een op de andere dag verboden, dus sjouwen met zware plaatmaterialen werd onmogelijk. Ik zie nog vaak de bureaus in het Radboud UMC die ik zelf gemaakt heb, en dat geeft nog steeds een trots gevoel.” Hubbers was met Dirks lot begaan en bood hem direct een opleiding aan op de Middelbare Detailhandel-school, maar omdat de jonge Dirk al zoveel werkervaring had ging dat wringen met de leraren. “Totdat ik op een dag stage mocht lopen bij Spann, en dat beviel zo goed dat Spann direct zei: ‘Wij willen jou hebben!’”.

 

Videotheek
Inmiddels was Dirk in Millingen ook een videotheek begonnen waar zijn vader Jan bij hem in dienst was. “Ik heb het ondernemen van mijn ouders, pa had een watersportzaak in Nijmegen, en ook mijn andere twee broers hebben het ‘ondernemers-gen’ meegekregen. Mijn broer Nico is bedrijfsleider bij de Praxis Nijmegen en broer Peter werkte bij Houtland, nu Karwei in Groesbeek, maar heeft nu een eigen bedrijf in lichtjes en gadgets voor de Horeca. Maar ook de videotheek groeide zo snel dat ik mijn vader vroeg de zaak over te nemen. En onder zijn leiding werd dat een van de best draaiende videotheken van Gelderland.” Bescheidenheid past bij de ‘Van de Weterinkjes’, maar het mag gezegd dat ‘de jonge Dirk’ al met achttien jaar de jongste ondernemer van Gelderland-Zuid was.

Topteam
HUBO, voorheen Fixet en Multimate in Millingen lukt het keer op keer om personeel voor lange tijd aan zich te binden. Nu werken er acht mensen. Zo gaat de altijd goedlachse Sjoerd Nielen uit Leuth al een aantal jaren iedere dag met veel plezier naar zijn werk, evenals zijn collega Teun Hubbers, en zijn zelfs de kassières Anita Janssen en Susette Brouwer zijn enorm deskundig op allerlei vlakken. De langstzittende uit het team is Berry Houkes die maar liefst vijfendertig jaar iedere dag zijn adviezen en deskundigheid aan de man brengt. En voor installatieklussen of adviesgesprekken thuis is Frenk Schoonenberg de aangewezen man.

Brandweer
Dirk: “Ik kom uit een vrij en liefdevol gezin. Het is ons met de paplepel ingegoten om altijd voor mensen klaar te staan en te helpen. Het motto van mijn ouders was altijd  ‘als je maar wilt en eerlijk bent kun je alles worden’, en dat geef ik mijn kinderen ook mee. Maar dat vertrouwen moet je ook aan de klanten overbrengen. Door een goed advies en een leuk gesprek met vooral af en toe wat humor proberen we mensen mee te geven dat ze véél meer kunnen dan ze zelf denken. Voor mij zijn er veel overeenkomsten tussen mijn werk en mijn hobby als brandweerman. Al veertien jaar zit ik bij de brandweer waar ik lid van werd na een fikse brand in mijn ouderlijk huis. Die brandweermannen handelden toen zó snel dat ik dacht: ‘Als ik dít voor iemand terug kan doen dan zou ik heel blij zijn.’ Vier jaar geleden overkwam mij hetzelfde bij een brand in Kekerdom en kon ik doen wat ze ooit bij ons thuis deden. En inmiddels heb ik al vijf mensen mogen reanimeren. Dat voldane gevoel kan ik niemand uitleggen. Maar ik realiseer me daardoor ook elke dag weer dat je het leven moet koesteren. Zo kreeg ik een aantal jaren geleden tijdens de blusdienst op het water zélf een ongeval. Door domme pech viel ik uit de boot, kwam in het water terecht en klapte over een krib heen. Toen ik naar de kant wilde zwemmen lukte dat niet, en later bleek dat meerdere ribben aan de voor- en achterkant waren gebroken én ik een hersenschudding had. Maar dit had natuurlijk ook héél anders af kunnen lopen.

Uitlaatklep
En daarom stap ik iedere zondag op mijn mountainbike en fiets zo’n vijftig kilometer waarbij ik samen met mijn broer Peter geniet van de natuur, het weer, mijn kop leegmaak en ervan houd om telkens letterlijk en figuurlijk mijn grenzen op te zoeken. Op die manier verwerk ik dingen en kan ik ’s maandags weer aan de slag met mijn passie: brandjes blussen, zowel binnen als buiten de winkel. En zowel bij de brandweer als bij de Hubo kan ik terugvallen op een topteam.”      

Naar het overzicht

Wim Bakker

Over de schrijver

Wim Bakker

Nu hij wat ruimer in zijn vrije tijd komt te zitten is er ruimte om het schrijven weer eens wat frequenter op te gaan pakken en dat doet Wim graag voor Topic magazine

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring