Omdenken in coronatijd

Met een beetje geluk en met vooral veel plezier zwaaien we over een tijdje corona voorgoed het land uit.

Met een beetje geluk en met vooral veel plezier zwaaien we over een tijdje corona voorgoed het land uit.

Menig ondernemer wist niet hoe hij zijn hoofd boven water moest houden en zag zijn bedrijf én spaargeld verdampen. En tóch, zoals eerder in de geschiedenis tijdens crisistijden, ontstonden er juist op die momenten bij ondernemers ideeën om zichzelf op een heel andere manier te profileren, met een ander woord: ze gingen ‘omdenken’. Ze lieten zien dat ze met hun bestaan of onderneming niet voor één gat te vangen waren, en vonden een creatieve manier om te overleven.

Inmiddels bevalt een aantal ondernemers dat idee zelfs zo goed dat ze dit na corona juist blijven voortzetten of zelfs uit gaan bouwen tot een nieuwe tak van ondernemen. Social media, met name Facebook en Instagram staken daarbij een helpende hand uit. 

Hierbij een drietal verhalen van ondernemers die een totaal andere afslag namen op de digitale snelweg van het coronatijdperk. 

Helma Janssen B-Stylicious
‘’Ik keek niet op een paar kilometer meer of minder, gewoon gaan’’.

Vraag de vriendelijk goedlachse Helma Janssen wat ze als ondernemer nog niét gedaan heeft en het gesprek valt stil. Van cadeaushop De Teckel, interieurzaak Mejuffrouw Janssen en vertegenwoordiger in stoffen tot aan haar huidige modezaak B-Stylicious aan de Rijksstraatweg/Schellingshof te Beek. “Toen ik in 2016 met deze zaak begon ging het alleen maar bergopwaarts, tot Corona toesloeg. Ik heb drie dagen onder een dekentje gelegen en herpakte mij door een uitspraak van mijn vader die altijd zei: “Ik wou dat ik het lef had gehad wat jij hebt meid. Krijg nooit spijt van de dingen die je gedaan hebt, maar heb spijt van de dingen die je niet hebt gedaan en geloof vooral in jezelf”. Ik gaf mezelf een schop onder de kont en ging met korte filmpjes op Instagram en Facebook om mijn kleding aan te prijzen. Binnen een week reed ik dagelijks ’s avonds van Wijchen, Malden via Groesbeek door de polder naar Millingen om bij gemiddeld wel twintig adressen kleding af te leveren. Elke dag! De filmpjes werden steeds vaker bekeken en ik zag niet alleen mijn bestaande klantenkring, maar ook veel nieuwe klanten. Ik had weer contact met de mensen, maar ik had vooral ook werk én omzet. Dit blijf ik dan ook doen. Voor mij en B-Stylicious was corona dus niet alleen maar negatief, maar heeft het gezorgd voor een geheel nieuwe manier van ondernemen.”       

Info@B-Stylicious.nl
Tel. 024-6757573

Gijs Kroes Fotografie
“Werken aan een klik tussen fotograaf en mensen, dat maakt een verschil”

Zelden zie je fotograaf Gijs Kroes uit Millingen aan de Rijn zonder camera. Is hij niet aan het fotograferen voor BD1, De Rozet en talloze andere bladen, dan verzorgt hij wel een fotoshoot op locatie. Kroes heeft de gave zijn klanten binnen een paar minuten op hun gemak te kunnen stellen. “Een fotoshoot geeft toch een heel andere dimensie dan even op de knop van je telefoon drukken. Een fotograaf kijkt naar belichting, compositie en beleving. Daarnaast ben ik ook oprecht geïnteresseerd in mensen en hun verhalen. Door Corona werd het maken van groepsfoto’s onmogelijk. Omdat ik het fotograferen voor een ‘Greenscreen’ goed beheers, en omdat ik de set op locatie snel kan opbouwen kan ik mijn werkruimte zodanig inrichten dat mensen afzonderlijk kunnen komen. Ze gaan voor een groene achterwand staan en dan kan ik ze later, zonder dat je er ook maar iets van ziet, weer als groep inmonteren. Dat blijkt een gouden formule, zeker omdat mensen met een gezin of een hele club maar zelden vinden dat ze er allemaal goed op staan. Door de technieken die ik kan toepassen verplaats ik sneller een hoofd of been dan menig chirurg, zonder bijwerkingen. Door Corona ontstonden er dus nieuwe creatieve disciplines. Mijn werkplek moest ik herinrichten, maar hoe? Ik ging met bedrijven in gesprek en nu wordt een professionele plek gerealiseerd die ik op elke locatie neer kan zetten, zelfs bij mensen thuis. Bovendien zorgt de noodzakelijke nabewerking ervoor dat ik af en toe ook nog eens gezellig thuis ben, het beste uit twee werelden zeg maar.”        

www.gijskroes.nl
Tel. 0481-452 598 / 0653 655 661

William Bach Switch Music
‘Er zat muziek in de piepers’
William Bach werd 56 jaar geleden geboren in een nest waar de ‘niet lullen maar poetsen-mentaliteit’ met de paplepel werd ingegoten. Al jarenlang runt de in Groesbeek woonachtige Millingenaar zijn geluid, licht- en beeldbedrijf onder de naam Switch Music. Bach is al jarenlang verantwoordelijk voor licht en geluid bij kleinere en grote evenementen als De Nijmeegse Vierdaagse, de Wijnfeesten, Carnaval, kermissen en het betere maatwerk op kleinere locaties. Bij heel veel bekende en minder bekende Dj’s levert hij naast licht en geluid ook beelden op grote schermen. Een andere passie van Bach is koken. William volgde verschillende kookcursussen en is hij een specialist in het ‘net even anders eten’. 

“Van de een op de andere dag was er die persconferentie in maart 2020 en op dezelfde dag kwamen alle annuleringen binnen. Ik schrok me letterlijk kapot. Jarenlang een netwerk en een volle agenda opgebouwd, en nu in een keer een lege agenda. Na een paar dagen had ik dat bankzitten wel gezien en stelde ik op Facebook de vraag of mensen het leuk zouden vinden als ik voor ze zou koken. De reacties waren overweldigend. Zo had ik met de kerst een diner voor veertig personen, en bracht ik dagelijks zuurkool, boerenkool en steeltjesstamppotten rond door de hele gemeente. Vooral de Chili con carne en verse Chinese rijsttafels waren niet aan te slepen. Wat ik echter niet wilde is horecaondernemers in het vaarwater zitten. Dat was best een spagaat, want de opdrachten stroomden letterlijk binnen. De Gelderlander pikte dit met een krantenartikel op en dat maakte het alleen maar nog erger”, lacht Bach. “En daarom ben ik blij dat de samenleving weer open kan en zo ligt de focus nu op de eerste grote klus: de Groesbeekse Wijnfeesten. Daarna stop ik met het koken, tenzij de vaste klanten het nog heel graag willen, maar de conclusie was wel dat er muziek in de piepers zat, het heeft mij in ieder geval enorm geholpen.”     

https://www.facebook.com/switchgeluidverhuurverkoop/
Tel: 06-103 231 77

Naar het overzicht

Wim Bakker

Over de schrijver

Wim Bakker

Nu hij wat ruimer in zijn vrije tijd komt te zitten is er ruimte om het schrijven weer eens wat frequenter op te gaan pakken en dat doet Wim graag voor Topic magazine

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring