Schitterend wit goud!

De hamvraag blijft: waar komt dat witte goud vandaan?

De hamvraag blijft: waar komt dat witte goud vandaan?

Nog even en de zwarte en witte doeken over de eindeloos lange rijen asperges kunnen eraf. Dan schittert het witte goud weer in de voorjaarszon en zullen honderden aspergestekers hun dagen en hun kisten weer vullen met een eeuwenoude traditie, terwijl u alvast het aspergepannetje uit de kast haalt. En hopelijk kunnen de restaurants dit jaar weer met trots hun specialiteit aan u opdienen. 

Na dit jaar, waarin we iedere dag wel het woord ‘verspreiden’ gehoord hebben, is het wellicht een mooi moment om eens even stil te staan bij pósitief verspreiden. Want de trotse kopjes van asperges zagen voor het eerst het daglicht in Egypte. Dáár was het waar ze werden opgemerkt door de Romeinen die ze op hun zegetochten met karrenvrachten vol verspreidden naar ons land. Met het verdwijnen van het Romeinse rijk verdween ook het witte goud, tot het pas veel later weer opdook in Nederland, met name in onze streek. 

Voor velen onder u zijn de eerste asperges van het seizoen dé aftrap naar de aanstormende zomer. We stellen vier regionale aspergekwekers aan u voor.
Kwekerij Derks Alverna
Drie hectaren wit goud

Rob Derks aan de Heumensebaan te Alverna gaat voor beleving. ‘’Wanneer er straks dagelijks rijen auto’s aan de weg staan en de winkel vol staat met mensen met blije gezichten ben ik een gelukkig mens. Zo’n twintig jaar geleden leerde ik bij een studieclub in Brabant de kneepjes van het asperge-vak. Naast mijn varkenshouderij, die ik dertig jaar geleden begon, wilde ik de asperges weer terugbrengen naar Alverna. Deze streek was vroeger beroemd om het witte goud. Wij bemesten juist niet met varkensmest, maar door bemesting met champignons wordt er in de grond al veel meer smaak toegevoegd. En als we straks de zeilen eraf trekken, de mensen aan het steken gaan en de voorjaarszon haar werk doet, dan loop ik met mijn zoon Sven langs zo’n dikke honderd rijen die met hun kopjes boven het maaiveld uitsteken. Een jaarlijks ultiem familiemoment’’.

Tel. 024-6419555

Levert o.a. aan:
Sint Walrick Overasselt
Het Wapen van Wijchen
Bakkerij Derks Wijchen
Landwinkel De Zandroos Afferden
Van Eldijk Groothandel Wijchen   


Kwekerij Berns Milsbeek
Zes hectaren wit goud.

Koen-Jos en Bertie-Pierre Berns aan de Rijksweg in Milsbeek kunnen binnenkort het glas heffen: een lang gekoesterde wens om een aspergebier te (laten) brouwen wordt werkelijkheid. Samen met Brouwerij Klein Duimpje uit Hillegom gaan ze dit seizoen een heerlijk biertje brouwen met als belangrijk ingrediënt: de heerlijke Milsbeekse asperges van eigen kwekerij. Het heerlijke gerstenat met tonen van asperge zal eind april klaar zijn. Kwekerij Berns heeft twee hoofdtakken, de vaste plantenteelt op ongeveer achttien hectaren en de asperges op ongeveer zes hectaren. In de winter zijn de gebroeders Berns druk met het rooien van de vaste planten en deze af te leveren bij de exporteurs.

Vader Koen Berns begon in 1963 met de teelt van asperges en sinds 1965 is het witte goud bij de familie Berns te koop, ruim vijfenvijftig jaar dus. De kinderen Berns zijn opgegroeid met de asperges en samen met broer Bertie-Pierre nam Koen-Jos het bedrijf in 2000 over om deze traditie voort te zetten. ‘’Ons bedrijf draait op pakweg vijftien man personeel en negen aspergestekers. Wanneer de boerderijwinkel open gaat komen er steevast weer liefhebbers voor een exclusief product van ons land: het aspergebroodje. In combinatie met het nieuwe aspergebiertje een culinaire verrassing. Wij proosten alvast op het nieuwe seizoen!’’.    

www.kwekerijberns.nl

Tel. 0485-530400

Levert aan o.a.:
Horeca en bedrijven van Boxmeer tot Arnhem


Landwinkel Klein Amerika Groesbeek
Drie hectaren wit goud

Bas Beijer van landwinkel Beijer is er als ondernemer maar druk mee; naast de landwinkel, waar het binnenkort een komen en gaan van aspergeklanten wordt, beheert de familie Beijer akkers waar uien, aardappels, winterwortels en suikerbieten geteeld worden. Bovendien is de naam Klein Amerika onlosmakelijk verbonden met een uiterst chique wijn die van eigen land komt. Voeg daar nog de camping bij en je hebt een van de allermooiste familiebedrijven uit deze streek. 

Naast de asperges is Bas rond de kerst druk met de verkoop van kerstbomen. Het bedrijf kent een lange geschiedenis nadat zijn opa Geert Beijer het bedrijf overdeed aan zoons Theo en Leon. ’’Voor asperges heb je een bijzondere kwaliteit zandgrond nodig, en binnen ons bedrijf hebben we daarom zo’n drie hectaren ingericht voor het witte goud. Onze asperges worden direct nadat ze worden gestoken een nacht in het water gelegd. Daarna worden ze gesorteerd, vaak dezelfde dag verkocht aan klanten in onze winkel en geleverd aan een aantal restaurants en andere winkels. Dat doen we al meer dan veertig jaar, en daar zijn we enorm blij mee. Op ons bedrijf is altijd wel wat te doen, die hectiek, gezelligheid en landelijke gastvrijheid spreekt mensen aan. En dat maakt het zo leuk om te doen en bovendien ook nog op een bijzondere locatie’’.

www.beijergroesbeek.nl

Tel. 024-3975839

Levert o.a. aan
De Oude Molen Groesbeek
De Locomotief Groesbeek
‘Leven Totaal’


Wijnhoeve De Heikant Groesbeek
Drie hectaren wit goud

De beeldschone Maud is de enige vrouw in deze editie en de vierde van de generatie Müskens die, naast asperges en akkerbouw ook vakantiehuisjes en eigen wijnen op de kaart zet.   

De voormalige champignonkwekerij aan de Cranenburgsestraat te Groesbeek stopte in 1999 en al snel zag vader René Müskens dat de structuur van hun grond uitermate geschikt was voor het kweken van asperges. ‘’Onze grond is wat zachter, en bovendien werken wij over het hele gebied met druppelslangen zodat het loof van de asperge geen moment droog staat. En dat gericht watergeven zorgt voor een continuïteit in het vocht en is bijzonder goed tegen de verspilling van water. Duurzaam, dus helemaal van deze tijd. En die verzorging het hele jaar door vind je terug in de smaak van onze asperges. Ook ónze asperges gaan direct na het oogsten het koude water in en wat wij als bedrijf doen is het bezorgen aan huis. Dat is echt een gat in de markt. Wij bezorgen op maandag-, woensdag- en vrijdagen en dat was voor de klanten, zeker in het afgelopen coronajaar, een fijne service. Corona heeft ook onze afzetmarkt aan restaurants op de kop gezet. We zijn daarom benieuwd welke restaurants er straks nog überhaupt bestaan en zich weer kunnen aansluiten. Dus noemen we de restaurants onder voorbehoud. Maar zeker is dat zowel de vaste klanten als onze wegbrengservice zich kunnen opmaken voor een heerlijk aspergeseizoen. En had ik al verteld dat we daar eigen wijnen bij serveren? Proost dan!

www.opdehorst.nl/asperges

Tel. 024-3971442

Levert o.a. aan:
De Thornsche Molen Leuth
Hotel Spijker Beek
Diverse restaurants in Nijmegen             

      

Naar het overzicht

Wim Bakker

Over de schrijver

Wim Bakker

Nu hij wat ruimer in zijn vrije tijd komt te zitten is er ruimte om het schrijven weer eens wat frequenter op te gaan pakken en dat doet Wim graag voor Topic magazine

Lees meer

© 2024  |  RvB Media - Topic Magazines  |  Privacyverklaring